Megrázó

Varga Judit: Magyar Péter késsel a kezében járkált a házban

Globális klímatüntetéseket jelentett be szeptemberre a Fridays for Future

Globális klímatüntetést szervez a Fridays for Future szeptember 15-én – jelentették be a szervezet aktivistái pénteken.

„Soha nem volt még olyan fontos, mint idén, hogy az emberek világszerte kiálljanak az éghajlatvédelem mellett, és megmutassák: sürgősen szükség van az őszinte és gyors cselekvésre” – mondta Luisa Neubauer német éghajlatvédelmi aktivista.

A Karl Nehammer osztrák „kancellárhoz hasonló kormányfők kudarca az éghajlat-politikában minden okot megad a nemzetközi tiltakozásra” – tette hozzá az FFF ausztriai ága.

Kapcsolódó tartalom

A 4GameChangers Fesztivál során az osztrák klímaaktivisták azt állították, hogy Nehammer kudarcot vallott, és nem végzi a munkáját.

Bár a kancellár ambiciózus klímacélokat tűzött ki, évente milliárdokat költenek az éghajlatot károsító támogatásokra – állította Paula Dorten klímaaktivista.

Ausztria klímapolitikája a szükséges minimumot sem éri el – vélekedett Dorten.

Az emberek világszerte tapasztalják, hogy a franciaországi aszályok, az olaszországi árvizek vagy a mianmari viharok hogyan teszik tönkre a megélhetésüket

– magyarázta Luisa Neubauer.

„De ahelyett, hogy vészhelyzeti üzemmódra váltottak volna, a politika és az üzleti élet mást talált ki: a zöldre mosást” – fűzte hozzá.

Neubauer szerint a valódi zöld projektek helyett „zöld meséket” hallunk, amivel az a probléma, hogy a klímaügyi beszédek és a zöld szavak hamis biztonságérzetbe ringatják az embereket.

Neubauer bírálta Olaf Scholz német kancellárt, aki szerinte „zöld szavakat használ, de fosszilisan cselekszik”. A Fridays for Future korábban többször szervezett globális klímatüntetést. Március 3-án a szervezet szerint több mint 220 000 ember vonult utcára Németországban.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még