Aktuális

Erős, 7,7-es földrengés rázta meg Új-Kaledónia szigeteit, szökőárriasztást adtak ki

Elhunyt Helmut Berger osztrák színész, Luchino Visconti filmjeinek sztárja

Elhunyt 78 éves korában Helmut Berger osztrák színész, aki Luchino Visconti olasz filmrendező filmjeinek sztárja volt az 1960-70-es években.

Berger csütörtökön „békésen, de váratlanul” hunyt el otthonában, Salzburgban – közölte ügynöke, Helmut Werner irodája honlapján.

Berger 1944-ben született Bad Ischlben. 1964-ben kezdett filmekben statisztálni Rómában, ahol Visconti felfedezte. Első filmszerepét 1966-ban kapta a rendezőtől, akinek 12 évig volt az élettársa. Visconti Elátkozottak, Ludwig és Meghitt családi kör című filmjeiben is emlékezetes alakítást nyújtott.

Az osztrák színészt Vittorio De Sica Finzi-Continiék kertje című háborús drámájában, Massimo Dallamano Dorian Gray című adaptációjában és Francia Ford Coppola A keresztapa III. című filmjében is láthatta a közönség.

Számos francia, olasz és német produkcióban játszott, és eltöltött egy évadot a nyolcvanas évek elején Amerikában a Dinasztia című tévésorozatban is. Visszaemlékezései Ich (Én) címmel 1998-ban jelentek meg. 2019-ben jelentette be visszavonulását, miután egészsége megromlott.

Berger ügynöke a színészre emlékezve elmondta, hogy élvezte az életet. Egyik híres mondása volt:

Három életet éltem négy nyelven! Semmit sem bánok!”.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még