Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

A Nyugat-Balkán az európai illegális fegyverkereskedelem központja

Továbbra is rengeteg lőfegyvert és robbanószert tartanak illegálisan a Nyugat-Balkán országaiban, derült ki az Európai Unió és a térség közötti fegyverellenőrzési akcióterv félidős értékelésekor. A helyzet súlyos, Szerbiában a hónap elején tizenhét halálos áldozata volt két lövöldözésnek, melyet egy 13 éves fiú és egy 20 éves férfi követett el.

Az M1 Híradóját Brüsszelből Baraczka Eszter tudósította. Elmondta, hogy az Európai Unió közvetlenül nem ellenőrzi a szerbiai illegális fegyvertartást, azonban az illegális fegyverkereskedelem miatt az uniónak is köze van az ügyhöz.

Baraczka Eszter továbbá kiemelte,

az unió területén az elmúlt években elkövetett valamennyi terrortámadáshoz az elkövetők a Nyugat-Balkánról szerezték be a fegyvereket, ezáltal érthető miért is szeretne az Európai Unió ebbe a kérdésbe belefolyni.

Kapcsolódó tartalom

A Nyugat-Balkán térsége az európai illegális fegyverkereskedelem központja

Az uniónak van egy átfogó akcióterve az illegális fegyvertartás visszaszorítására, azonban 2018-ban a Nyugat-Balkánnal egy külön megállapodást is kötött, mivel ezt térséget tekinti az európai illegális fegyverkereskedelem központjának.

Az unió már korábban is nyújtott segítséget a térségnek, 2002 óta 38 millió eurót fordított a fegyverek ellenőrzésére, tavaly novemberben pedig újabb 4 millió eurót szavaztak meg az uniós képviselők erre a célra.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő ezzel kapcsolatban azt mondta, a probléma túl nagy, emiatt elképzelhető, hogy az előbb említett forrás sem lesz elég.

Kapcsolódó tartalom

Szerbia begyűjti az illegálisan tartott fegyvereket

A Közmédia központ tudósítója hangsúlyozta, azonban mégis van eredmény, négy év alatt ugyanis több mint 22 000 lőfegyvert és több mint 750 000 lőszert, valamint mintegy 2400 robbanószert gyűjtöttek be a Nyugat-Balkán országaiban. Az emberek önként adtak le 140 000 lőfegyvert és 60 000 darab lőszert – tette hozzá.

Május elején a tragikus lövöldözések után Szerbia ismét egyfajta amnesztiát hirdetett meg, amely június 8-ig tart, azonban már most is nagyon eredményesnek bizonyult.

Eddig 9400 lőfegyvert, és csaknem 9000 robbanószert adtak le az emberek. Ez több, mint amit összesen a három, ezt megelőző ilyen kampányban sikerült begyűjteni.

Az Európai Bizottság szerint az irány jó, de továbbra is aggodalomra ad okot a helyzet a térségben, különös tekintettel arra, hogy az orosz–ukrán háború ismét felpezsdítette a fegyverpiacot.

Josep Borrell a civileket ért tragédiákra utalva úgy fogalmazott, azelőtt azt gondoltuk volna, hogy Európában ilyen nem történik meg, és mégis megtörtént. Ha azt akarjuk, hogy többé ne forduljon elő, egyszerűen kevesebb fegyvernek kell lennie az otthonokban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A szerb elnökség felvételén Aleksandar Vucic szerb államfő (bal elől) és Bratislav Gasic szerb belügyminiszter (b) megtekinti az amnesztia keretében leadott arzenált 2023. május 14-én  (Fotó: MTI/EPA/Szerb elnökség/Dimitrije Goll)

Ajánljuk még