Aktuális

Földrengés rázta meg Montenegrót

Német altábornagy: A Luftwaffe mai technikája múzeumba való

| Szerző: hirado.hu
A német légierő, a Luftwaffe egyes repülőgépeinek és helikoptereinek technológiai színvonala annyira elavult, hogy múzeumban lenne a helyük – jelentette ki Ingo Gerhartz altábornagy, a Bundeswehr légierő-felügyeletének vezetője egy lapinterjúban.

„A jelenleg használt katonai szállítóhelikopterünk első példányai már a Német Technikai Múzeumban vannak. A Tornadók (német fejlesztésű vadászrepülőgép – a szerk.) folyamatos fel- és leszállása pedig jelentős erőfeszítéseket igényel: minden egyes repülési órára közel kétszáz technikai munkaóra jut” – mondta Gerhartz a Handelsblatt című lapnak.

A Bundeswehr részére a német parlament által februárban megszavazott százmilliárd eurós különalapja ezért „csak a fontos modernizációs projektek kezdőfinanszírozására szolgálhat” – szögezte le a tábornok.

A Nagy-Britannia és Hollandia által kezdeményezett, Olaf Scholz kancellár által azonban szerdán elutasított ukrajnai vadászgép-koalícióval kapcsolatban Gerhartz óvatosan fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Teljesen egyetértek ebben a kancellárral. Előbb azt kell teljesítenünk Ukrajnával szemben, amit ígértünk” – mondta.

Németország eddig Leopard 1 és 2 típusú harckocsikat és Patriot légvédelmi rendszereket szállított Kijevnek, továbbá aktívan segíti az azokat irányító ukrán katonák kiképzését.

Berlin ezenfelül további Iris–T típusú légvédelmi rendszereket küld Kijevnek – fejtette ki az altábornagy a Handelsblatt című német lapnak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Recce felderítőrendszer a német légierő egyik Tornado típusú harci repülőgépén az észak-németországi Jagel katonai légitámaszponton, 2015. december 4-én (Fotó: MTI/EPA/Carsten Rehder)

 

Ajánljuk még