Baleset

Öt jármű ütközött az autópályán, tíz kilométeres a torlódás

Kínával szemben venné fel a kesztyűt Joe Biden a G7-csúcstalálkozón?

| Szerző: hirado.hu
Joe Biden amerikai elnök a héten Japánba utazik, ahol a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport találkozóján vesz részt. Sajtóértesülések szerint az amerikai elnök a csúcstalálkozón Kínával szemben felveheti a kesztyűt, ugyanis a két szuperhatalom közötti kapcsolat az utóbbi időszakban feszültté vált.

A G7-csoport tanácskozására május 19. és 21. között kerül sor Japánban, Hirosima városában. A találkozón a G7-országokon kívül többek között Brazília, Vietnam és India is részt vesz, de meghívást kapott Dél-Korea és Ausztrália is.

A csúcstalálkozóra Joe Biden amerikai elnök is Japánba utazik, ahol sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok Kínával szemben felveheti a kesztyűt, ugyanis a két szuperhatalom közötti kapcsolat az utóbbi időszakban még inkább feszültté vált. Az egyeztetéseken szóba kerülhet még az Ukrajnának nyújtott további támogatások kérdése, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint az infláció kezelése is – mutatott rá a The Washington Post.

Kapcsolódó tartalom

Biden el szeretné kerülni egy újabb hidegháború kialakulását

A napilap amerikai kormányzati tisztviselők értesüléseire hivatkozva továbbá kiemelte, Joe Biden el szeretné kerülni egy újabb hidegháború kialakulását, ennek érdekében a Kínával való kapcsolattartást szorgalmazza olyan területeken, ahol a két ország közötti érdekek megegyezhetnek. Azonban ezen erőfeszítések sikere részben azon múlhat, hogy a többi ország Kínával szemben az Egyesült Államok mellé áll-e ebben a kérdésben.

A Kínával való konstruktív kapcsolat kialakításának legjobb módja – ugyanis bizonyos kérdésekben egyetértés van –, ha ezt a diplomáciai tevékenységet egy erős szövetséges és partneri elkötelezettség keretein belül végezzük. Pontosan ez az, amire törekszünk

– fogalmazott a tisztségviselő, aki névtelenséget kérve beszélt Biden hirosimai útjáról.

Kapcsolódó tartalom

Nyomásgyakorlás a cél?

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője is megerősítette, hogy Biden a csúcstalálkozón a Kína-politika megvitatását tervezi,

azonban hangsúlyozta, az elnök útja nem arról szól, hogy választásra kényszerítse az országokat Washington és Peking között. A cél inkább az, hogy a résztvevők maguk vonják le a következtetéseket a Kínával való szövetkezés néhány buktatójáról

„Nem azért megyünk az indo–csendes-óceáni térségbe, hogy nyomást gyakoroljunk (az országokra). A szövetségeseinkkel, partnereinkkel, barátainkkal fogunk beszélgetni a térség kölcsönös kihívásairól és lehetőségeiről, valamint arról, hogyan tudjuk minél jobban kihasználni egymás képességeit és földrajzi elhelyezkedését” – emelte ki a szóvivő.

A feszültség az utóbbi időszakban egyre nőtt Kína és az Egyesült Államok között

A két szuperhatalom közti feszültség februárban lángolt fel újra, amikor egy kínai kémballon tűnt fel az Egyesült Államok légterében, melyet a haderő később meg is semmisített. A helyzet komolyságát mutatja az is, hogy május elején Joe Biden Ferdinand Marcos Jr. Fülöp-szigeteki elnökkel tárgyalt Washingtonban, melynek eredményeként a két ország megerősítette együttműködését a kínai fenyegetés miatt, mellyel az Egyesült Államok Kína egyre agresszívebbé váló törekvéseit kívánja visszafogni a Tajvannal kapcsolatos konfliktusban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis)

Ajánljuk még