Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Kémkedés gyanújával letartóztatták egy műholdas technológiával foglalkozó hollandiai cég vezetőjét

Párizsban letartóztatták az Aratos Group nevű műholdas technológiával foglalkozó hollandiai székhelyű cég vezetőjét, a görög állampolgárságú Nikosz Bogonikoloszt, akit Oroszországnak való kémkedéssel vádolnak – írta csütörtökön a holland sajtó, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) forrásaira hivatkozva.

A férfit, aki állítólag érzékeny amerikai technológiákat adott át az oroszoknak, május 9-én vették őrizetbe, jelenleg amerikai kiadatására. Az Aratos Group hollandiai és görögországi fiókkal rendelkező műholdas technológiát fejlesztő cégcsoport Bogonikolosz tulajdonában van.

„Az állítások szerint, miközben a cég látszólag a NATO és más szövetséges országok védelmi vállalataként működött, kettős üzelmet folytatott, és támogatta Oroszország háborús erőfeszítéseit valamint új generációs fegyvereik fejlesztését”

– áll Breon Peace amerikai ügyész nyilatkozatában.

Az FBI szerint Bogonikoloszt az oroszok 2017 körül szervezhették be, amikor arra kérték, hogy moszkvai üzleti tárgyalására egyedül érkezzen, „mivel a napirenden nagyon kényes kérdések fognak szerepelni”. A nyomozóiroda azt állítja, hogy a férfi azóta is részt vesz amerikai eredetű katonai és kettős felhasználású technológiák Oroszországba csempészésében.

Kapcsolódó tartalom

„Ezek a szigorúan ellenőrzött és érzékeny technológiák magukban foglalják a katonai alkalmazásokban használt fejlett elektronikai tesztberendezéseket, például kvantumkriptográfiát és a nukleáris fegyverteszteket, valamint a taktikai harctéri felszereléseket” – áll az FBI közleményében.

Az Aratos Group 2016-ban hozta létre székhelyét a hollandiai Rijen városában, és 2021-ben a NATO minden évben meghirdetett innovációs pályázatán döntős helyet ért el a mesterséges intelligenciát és blokklánc technológiát érintő projektjével.

A Telegraaf című holland napilap szerint az Aratos Group tagságát a holland védelmi ipari cégek ernyőszervezete (NIDV) azonnali hatállyal felfüggesztette.

Tavaly októberben a holland katonai titkosszolgálat vezetője, Jan Swillens arra hívta fel a figyelmet, hogy holland csúcstechnológiai vállalatok, „tudtukon kívül” adják el technológiáikat az orosz titkosszolgálat által létrehozott cégeknek. Swillens, a Financieele Dagblad című napilapnak adott interjúban elmondta, hogy az orosz katonai hírszerzés (GRU) fedőszervezeteket és cégeket hozott létre azzal a céllal, hogy technológiát vásároljanak Hollandiában, és azt katonai célokra Oroszországba csempésszék, így kerülve ki a szankciókat.

Tavaly márciusban a holland külügyminisztérium kémkedés miatt kiutasított 17 orosz diplomatát, akik közül néhányan feltehetően a GRU-nak dolgoztak.

Ajánljuk még