Baleset

Két személyautó összeütközött, a balesetben ketten meghaltak

Von der Leyen azt javasolta az ukránoknak, hogy állítsák le a Barátság kőolajvezetéket Magyarország felé

| Szerző: hirado.hu
Az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta nevű vállalat vezérigazgatója azt állítja, hogy egyenesen az Európai Bizottságtól kaptak olyan információkat, melyek szerint a magyar álláspontra való tekintettel akár le is állíthatják a kőolajszállítás Magyarország felé a Barátság vezetéken keresztül. Erre reagálva a Mol vezetői kijelentették, zsarolásnak értékelik a kijelentéseket és nem kívánnak közvetlenül tárgyalni az ukrán féllel.

A Mol folyamatosan tárgyal az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta vállalattal a tranzitdíjak mértékéről, amit a következő hónapokban két lépcsőben fognak emelni. 2023. május 15-én a cég vezérigazgatója, Volodimir Tszependa azonban egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a Molnak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják, és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére – írja a Magyar Nemzet.

@hirado.hu Von der Leyen javaslata: álljon le a Barátság vezeték! #hiradohu #hírek #zelenszkij #ursulavonderleyen #eu #ukrajna #fy #fyp #foryou #foryoupage #nekedbe ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

A lap információi szerint az ukrán vezérigazgató megjegyezte, hogy Brüsszelből, Ursula von der Leyenéktől a következő üzenetet kapták:

Ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a Barátságon a kőolajszállítás Magyarország felé.”

Jelezték ugyanakkor tárgyalási szándékukat is.

A Mol vezetése zsarolásként értékeli ezt, ezért nem kívánnak közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel, hiszen így további zsarolásoknak engednének teret. Az ukrán zsarolási kísérletet levélben jelezte a Mol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek szerdán, valamint felvették a kapcsolatot a kijevi magyar nagykövettel is, hogy tegyen lépéseket az ügyben.

Kapcsolódó tartalom

Az ügy előzménye, hogy öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia április közepén azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak kárt okozó ukrán gabona ügyében. Románia kivételével az említett országok egyoldalúan importtilalmat vezettek be az ukrajnai mezőgazdasági termékekre. A bizottság ezután intézkedéseket fogadott el, amelyek négy, Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket érintenek: a búzát, a kukoricát, a repcemagot és napraforgómagot. Az intézkedések május 2-án léptek hatályba. Ezen időszak alatt a felsorolt négy termék továbbra is szabadon forgalomba bocsátható az Európai Unió valamennyi tagállamában, kivéve az importkorlátozások feloldása által leginkább érintett öt tagállamot. A termékek közös árutovábbítási eljárás keretében azonban továbbra is forgalmazhatók ezen öt tagállamon belül vagy áthaladhatnak rajtuk – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A lap szerint Volodimir Zelenszkij folyamatosan zsarolásra használja a Magyarország számára kulcsfontosságú vezetéket, sőt az ukrán elnök korábban arról is beszélt, hogy fel kellene robbantani azt. A The Washington Post kiszivárgott titkosszolgálati iratokra hivatkozva azt írta: az ukrán elnök így akarta tönkretenni az orosz olajra épülő magyar ipart és megbüntetni a magyar kormányt. Máskor is fenyegette már az ukrán vezetés a Barátság kőolajvezetéket. Tavaly tavasszal Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója beszélt arról, hogy akár valami történhet is a vezetékkel.

Fontos megjegyezni, hogy amikor tavaly az Északi Áramlat gázvezetéket érte támadás, az esetet mindenki terrortámadásnak minősítette.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Twitter-oldalán reagált a The Washington Post értesüléseire. Hogyan lehetséges, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen szervezkedik? – tette fel a kérdést.

Ursula von der Leyen meglehetősen furcsán reagált arra, amikor a közmédia arról kérdezte: mit gondol Volodimir Zelenszkij robbantási tervéről. A bizottság elnöke úgy nyilatkozott,

nem hallott az ügyről.

A közmédia brüsszeli tudósítója megkérdezte Ursula von der Leyent, a bizottság elnöke először széttárta a karját, majd a pulpitusra csapott, és nem válaszolt. A sajtótájékoztatót irányító brüsszeli bürokrata pedig elvette a szót a magyar újságírótól.

Kapcsolódó tartalom

Nehezen hihető, hogy az unió vezetése ne tudott volna az ukrán elnök robbantásos terveiről, hiszen azok az Egyesült Államokból szivárogtak ki – erről az Alapjogokért Központ tanácsadója beszélt a Kossuth Rádióban. Horváth József szerint Volodimir Zelenszkij egyre többször ragadtatja el magát, és tesz veszélyes kijelentéseket.

Kiemelt kép: Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Kijevben 2022. április 8-án.
(Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Ajánljuk még