Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Rácsapnának Kína kezére a hirosimai G7-csúcson

| Szerző: hirado.hu
A Moszkva elleni szankciók gazdasági hatásainak enyhítésére szolgáló kiskapuk állnak a 2023-as japán G7-elnökség égisze alatt, a hétvégén az ázsiai szigetországban megrendezett, május 19-én, pénteken kezdődő háromnapos csúcstalálkozó fókuszában – értesült a Le Figaro. Peking a G7-csúcstalálkozó előtt „lehűti” a tajvani konfliktust – írja az Asia Times a küszöbön álló csúcstalálkozóról.

 

A Le Figaro kiemeli: bár a világ legfejlettebb ipari államait tömörítő szervezet hirosimai csúcstalálkozóján az energiától a mesterséges intelligenciáig „mindenről is szó lesz”, ám

a találkozó középpontjában az Oroszország elleni szankciók kijátszásának elkerülése áll.

Ezzel egybecseng a Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hivatalának közleménye is, mely szerint meg kell akadályozni, hogy a „gazdaságaink számára költséges szankciókat mások javára kijátsszák”.

 

A „meggyőzött” Hága és Tokió

A G7-ek külügyminisztereinek áprilisi találkozója – jegyzi meg a konzervatív lap – Kínára összpontosított, és Peking dél-kínai-tengeri „militarizációs tevékenységével” szembeni figyelmeztetést fogalmazott meg.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterek akkor azt is hangsúlyozták, hogy Tajvannal kapcsolatos álláspontjuk nem változott.

A gazdasági biztonság a hirosimai csúcstalálkozó másik hívószava: várhatóan jóváhagyják azt a kezdeményezést, hogy

a kulcsfontosságú ellátási láncokat vonják ki a kínai befolyás alól.

Washington máris határozottan lépett fel a kérdésben, megakadályozva Peking hozzáférését a legfejlettebb félvezetőkhöz és az azok gyártásához szükséges berendezésekhez, és – fogalmaz a Le Figaro – meggyőzte Tokiót és Hágát, hogy ugyanezt tegyék.

Kapcsolódó tartalom

Itt is: Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki nemrég európai körutat tett, videókonferencián keresztül szólal fel a hirosimai csúcstalálkozón. A lap hozzáteszi: szokatlanul hosszú a nem G7-es vendégek listája.

A résztvevők között van India, Brazília és Indonézia vezetője is.

Japán tisztviselők hozzáteszik: a hirosimai G7-ek várhatóan a nukleáris leszerelésről is nyilatkoznak majd – ez a téma „a szívügye” Kisida Fumio japán miniszterelnöknek, aki úgy döntött, hogy a csúcstalálkozót az 1945-ben a történelem első atombombája által elpusztított városban tartja, amely egyben saját választási fellegvára is.

 

Peking lehűti a Tajvani-szorost

Peking a G7-csúcstalálkozó előtt hűti a tajvani kérdéseket – írja az Asia Times. A lap szerint azt követően, hogy a Tajvani-szorosban május elején nőtt a katonai feszültség, a Kínai Kommunista Párt (KKP) enyhítette álláspontját Tajvan ügyében.

Kapcsolódó tartalom

Jelzésértékű, hogy az elmúlt hétvégén több, őszinteségével figyelmet keltő cikk is szabadon terjedt az általában szigorúan cenzúrázott kínai interneten –

ezek az írások a Tajvani-szorosban zajló háború hátrányaira helyezik a hangsúlyt.

Ezt megelőzően a média a múlt hónapban arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök olyan végrehajtási rendeletet készül aláírni, amely korlátozná az amerikai vállalatokat, valamint a magántőke- és kockázatitőke-alapokat abban, hogy kínai mikrochipekbe, mesterséges intelligenciába, kvantumszámítógépekbe, biotechnológiai és tiszta energiával kapcsolatos projektekbe és cégekbe fektessenek be. Biden akkor azt tervezte, hogy még a G7-csúcstalálkozó előtt bejelenti ezeket a befektetési korlátozásokat, és támogatást kér az amerikai szövetségesektől – emlékeztet az Asia Times.

Kiemelt kép: 2023. május 16., Japán, Hirosima. Virágokkal díszített, G7 Hirosima feliratú tábla áll a békeemlékműnél, a hétvégi csúcstalálkozó központi helyszínén (Fotó: Michael Kappeler/Getty Images)

Ajánljuk még