Videó

Videón a magyar válogatott csodás győzelmének legszebb pillanatai

Nem tud részt venni az ausztráliai csúcson Joe Biden

Nem tartják meg Ausztráliában a jövő hétre tervezett csúcstalálkozót (Ausztrália, az Egyesült Államok, India, Japán), mert a washingtoni Fehér Ház tájékoztatása szerint Joe Biden elnök hazai elfoglaltságai miatt nem tud részt venni rajta – jelentette be szerdán Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök.

Joe Biden a legfejlettebb iparú országokat tömörtő G7-csoport Japánban megtartott csúcstalálkozója után az eredeti tervekkel szemben – az amerikai költségvetési vita miatt – nem utazik tovább sem Pápua Új-Guineába, sem Ausztráliába. Az elnök ezt maga közölte telefonon Albanese-zel.

Kapcsolódó tartalom

Kisida Fumio japán kormányfő ezután ugyancsak lemondta ausztráliai vizitjét.

A G7-csúcs házigazdája ugyanakkor vendégként meghívta Hirosimába az ausztrál kormányfőt és Narendra Modi indiai miniszterelnököt, akiknek – Albanese szerint – a hétvégén így is lesz lehetőségük néhány kérdésben eszmecserét folytatni. Az indiai miniszterelnököt továbbra is várják Ausztráliába.

Az Ausztrália, Egyesült Államok, India és Japán által 15 éve alapított stratégiai biztonsági párbeszéd (Quad) csúcstalálkozóját május 24-én tartották volna meg Sydney-ben.

Ajánljuk még