Rendkívüli

Újabb migránslövöldözés volt Hajdújáráson, Szabadkán erős robbanás történt

Elsüllyedt egy kínai halászhajó az Indiai-óceánon, sok embert keresnek

Elsüllyedt egy kínai mélytengeri halászhajó az Indiai-óceánon, a legénység 39 tagját keresik – jelentette szerdán a kínai állami média.

A baleset kedd hajnalban történt, az eltűntek között 17 kínai, 17 indonéz és 5 Fülöp-szigeteki állampolgár van.

Kapcsolódó tartalom

Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek egyaránt jelezte, hogy kész bekapcsolódni a mentésbe. Az indonéz nemzeti kutató és mentő szolgálat tájékoztatása szerint a baleset Ausztrália északnyugati partjaitól mintegy 4600 kilométerre történt.

Több hajó és az ausztrál védelmi erők P-8A típusú felderítő repülőgépe már a területen folytatja a kutatást. Egyelőre nem fedezték fel túlélők, vagy mentőcsónakok nyomait. Más kereskedő- és halászhajók ugyancsak kutatnak az Indiai-óceánnak ebben a térségében.

Az ausztrál tengerbiztonsági ügynökség közölte, hogy helyi idő szerint kedden reggel 5.30-kor fogták a halászhajó vészjelzését. Hozzátették, hogy az időjárási viszonyok abban az időszakban szélsőségesek voltak, de szerdára javultak.

A kínai hatóságok értesítették a balesetről az érintett országokat, a Fülöp-szigeteki parti őrség pedig azt közölte, figyeli a környéket és együttműködik Manila kínai nagykövetségével.

A Lu Peng Yuan Yu 028 elnevezésű hajó a kelet-kínai Santung tartományból kelt útra és a Penglai Jinglu halászati vállalat üzemeltetésében volt.

Hszi Csin-ping kínai államelnök és Li Csiang kormányfő a külföldön dolgozó kínai diplomatákat, az agrár és a szállítási tárca vezetőit arra hívta fel, hogy tegyenek meg mindent a túlélők utáni kutatás sikeréért. Hszi egyúttal intézkedéseket sürgetett a tengeri szállítás biztonságának szavatolása érdekében.

A kínai külügyi szóvivő szerdán közölte, hogy Kína valamennyi fél bevonásával, minden lehetséges eszközzel törekszik az eltűntek felkutatására. Vang Ven-pin egyúttal köszönetet mondott az ausztrál közreműködésért és a mentés eddigi szervezéséért.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még