Baleset

Frontálisan ütközött két autó, lezárták a főutat

Zavart csenddel, majd kényszeredett nevetéssel reagált Ursula von der Leyen Zelenszkij robbantási tervére

Hallgatott, kuncogott, majd annyit mondott: nem ismeri a történetet. Így reagált Ursula von der Leyen az ukrán elnök kőolajvezeték robbantási tervére, amelyet az amerikai sajtó szellőztetett meg, titkosszolgálati dokumentumokra hivatkozva. Két napja derült ki, hogy Volodimir Zelenszkij azt tervezte: tönkreteszi a magyar gazdaságot. Azóta sem az ukrán külügy, sem az ukrán nagykövetség nem cáfolta ezeket a sajtóhíreket. A Magyar Nemzet közben azt írja: az ukrán kormány nem csinál mást, mint zsarolja Magyarországot.

Volodimir Zelenszkij folyamatosan zsarolja Magyarországot a Barátság kőolajvezetékkel – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint amíg az ukrán elnök zárt ajtók mögött a vezeték felrobbantásáról ötletel, addig Ukrajna folyamatosan emeli az azon érkező olaj tranzitdíját. A lap adataiból kiderül:

az ukránok csak tavaly összesen 51 százalékkal drágították a tranzitdíjat, idén áprilisban pedig megduplázták a vámot, és már azt tervezik, hogy júniusban és augusztusban is tovább emelnek. Az ukrán tranzitdíjemelések közvetett módon a magyar tankolásokat is drágították.

Kapcsolódó tartalom

Vagyis a magyarokat nemcsak a szankciós infláció, hanem az ukrán tranzitdíjemelések miatti drágulás is sújtja – vonta le a következtetést a Magyar Nemzet.

A The Washington Post számolt be a napokban arról,

hogy Volodimir Zelenszkij fel akarta felrobbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy tönkretegye a magyar ipart.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai lap ezt titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva állítja. Volodimir Zelenszkij ezt az ötletét a miniszterelnök-helyettesének fejtegette egy februári megbeszélésen, amit az amerikaiak lehallgattak.

A robbantás tervéről szóló hírek napok óta lázban tartják a nemzetközi sajtót, de eddig

sem az ukránok, sem a NATO, de még az EU sem reagált érdemben.

Szakértők szerint ez azért is érdekes, mert ha az ukrán elnök parancsára valóban felrobbantották a vezetéket, akkor az egy EU- és egyben NATO-tagország elleni támadást jelentene.

Zavart csenddel, majd kényszeredett nevetéssel reagált Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn, amikor a közmédia arról kérdezte: mit gondol Volodimir Zelenszkij robbantási tervéről. A bizottság elnöke úgy nyilatkozott,

nem hallott az ügyről.

A közmédia brüsszeli tudósítója még kérdezte Ursula von der Leyent, de ő először széttárta a karját, majd a pulpitusra csapott, és nem válaszolt. A sajtótájékoztatót irányító brüsszeli bürokrata pedig csak annyit mondott: ennyi a válasz, és elvette a szót a magyar újságírótól.

Nehezen hihető, hogy az unió vezetése ne tudott volna az ukrán elnök robbantásos terveiről, hiszen azok az Egyesült Államokból szivárogtak ki – erről az Alapjogokért Központ tanácsadója beszélt a Kossuth Rádióban. Horváth József szerint Volodimir Zelenszkij egyre többször ragadtatja el magát, és tesz veszélyes kijelentéseket.

„Zárt ajtók mögött az elnök kiesik abból a szerepből, amit a sajtónyilvánosság előtt játszik. Ne feledjük el, hogy itt két dolog is elhangzik ebben a beszélgetésben: egyrészt a Barátság kőolajvezeték felrobbantása, valamint másik nagy katonai ötlete, hogy orosz területen kisebb településeket ejtsenek túszul, és zsarolják meg Oroszországot. Nem véletlen, hogy utána a beszélgetés résztvevői lehurrogják, hogy ezek életveszélyes dolgok” – mondta az elemző.

Horváth József hozzátette:

a világban egyre erősödik a békét támogatók hangja, ezért nem elképzelhetetlen, hogy ősszel nyilvánosságra kerülhetnek az első béketervek is.

 

Ajánljuk még