Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Vlagyimir Putyin átadta a világhírű Szentháromság-ikont az orosz ortodox egyháznak

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy rendelettel átadta a világhírű Szentháromság ikont az Orosz Ortodox Egyháznak – jelentette a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség a moszkvai patriarchátusra hivatkozva.

A hétfői tájékoztatás szerint az orosz elnök a döntést „pravoszláv hívők számos megkeresésére válaszul hozta meg”.

A legendás 14. századi ikonfestő, Andrej Rubljov 1411-ben készült munkáját Oroszországban nagy becsben tartják, és a legnagyobb tisztelet övezi.

A moszkvai patriarkátus közölte, hogy az ikont egy évig fogják kiállítani a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, majd áthelyezik eredeti helyére, a fővárostól mintegy 80 kilométerre északra található Szergijev Poszad városban található Szentháromság–Szergij-kolostorba.

Rubljov feltehetőleg ebben a kolostorban festette remekművét, amely az 1917-es forradalmat követően, 1929-ben átkerült a moszkvai Tretyjakov Képtárba.

A Szentháromság–Szergij-kolostor 600 éves fennállásának évfordulója alkalmából az ikon 2022 nyarán rövid időre visszatért a Szentháromság–Szergij-kolostorba. A kölcsönbe adást tudósok és művészeti szakemberek is kifogásolták, különösen pedig azt, hogy a különleges vitrinbe helyezett ikonnál a hívők imádkozhattak. A szakemberek azzal érveltek, hogy a hőmérséklet és páratartalom ingadozása, valamint a szállítás közbeni rázkódások árthatnak az ikonnak, míg ortodox vallási vezetők tartós kolostorbeli elhelyezését sürgették. A képtárba történt visszahelyezés után elvégzett vizsgálat azonban azt mutatta, hogy a mestermű nem szenvedett károkat.

A Szentháromság ikon az orosz ortodoxia egyik legnagyobb becsben tartott ikonja. A moszkvai iskolához sorolt középkori mestermű három angyalt mutat, akik a Teremtés könyvének egyik története szerint Ábrahám asztalánál vendégeskedtek, s az ortodox hagyomány szerint a Szentháromságot jelképezik.

Ajánljuk még