Aktuális

Putyin: Tudjuk, hogy iszlamisták követték el a terrortámadást, kérdés, ki volt a megrendelő

Őrizetbe vették, majd leváltották posztjáról az ukrán legfelsőbb bíróság elnökét

Korrupció gyanújával őrizetbe vették kedden Vszevolod Knyazjevet, az ukrán legfelsőbb bíróság elnökét - közölték kijevi sajtótájékoztatójukon az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SzAP) vezetői.

Frissítés:

Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta, hogy a bírót csaknem hárommillió dollár kenőpénz elfogadásával gyanúsítják.

Nem sokkal később a legfelsőbb bíróság tagjai bizalmatlansági indítvánnyal menesztették Knyazjevet posztjáról. Az előterjesztést a 142 tagú testület 140 bírája szavazta meg.

Az Ukrajinszka Pravda azt írta, hogy amíg nem választják meg a legfelsőbb bíróság új vezetőjét, addig feladatait a leghosszabb tapasztalattal rendelkező bíró, Dmitro Luszpencsik látja el.

Az illetékes ügyész az őrizetbe vett személy nevét nem közölte, de az ügyet ismertető tájékoztatóján elmondta, hogy a legfelsőbb bíróság elnökéről van szó; hozzátéve, hogy a gyanút megfogalmazó hivatalos irat még nem áll rendelkezésre.

A hír előzménye az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) és a SAPO hétfői bejelentése, amelyben arról adtak hírt, hogy széles körre kiterjedő korrupciós ügyet tártak fel a legfelsőbb bíróságon. Illusztrációként egy fotót is közöltek, amelyen gondosan elrendezett dollárkötegek voltak láthatóak egy kanapén.

A NABU igazgatója, Szemjon Krivonosz keddi tájékoztatóján az üggyel kapcsolatban azt mondta: „elsődleges célunk a legmagasabb szinten megnyilvánuló, akár a hatalom csúcsát is érintő korrupció leleplezése, és ez az eset is bizonyítja, hogy valós ügyeket, és bűncselekményeket tárunk fel”.

A Reuters hírügynökség közölte, hogy kedden sikertelenül próbálták elérni Vszevolod Knyazevet, az ukrán legfelsőbb bíróság őrizetbe vett elnökét.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még