Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Több mint száz embert vettek őrizetbe Indiában egy film nyomán kitört zavargások miatt

Több mint száz embert vettek őrizetbe a nyugat-indiai Maharastra államban, miután halálos áldozattal járó zavargások törtek ki egy vitatott filmmel kapcsolatos közösségimédia-bejegyzés miatt.

A BBC News keddi tudósítása szerint a zavargás Akolában tört ki, azt követően, hogy a The Kerala Story című filmmel kapcsolatban egy poszt jelent meg a közösségi médián. A helyi hatóságok leállították az internetszolgáltatást és kijárási tilalmat rendeltek el az erőszakos cselekmények megfékezésére.

A feltüzelt közösségek közötti utcai összecsapásnak egy halálos áldozata volt, két rendőr és számos helyi lakos pedig megsérült

– írta hétfőn a The Times of India online hírportál.

A filmmel kapcsolatos Instagram-poszt megjelenése után egy rendőrőrs előtt kezdődött tiltakozás még szombaton. A rendőrség szóvivője a The Indian Express újságnak elmondta, hogy a filmmel kapcsolatban a közösségi média egyes posztjai vallási érzelmeket sérthettek, és ez válthatta ki az erőszakos fellépést.

Kapcsolódó tartalom

A The Kerala Storyt a múlt hét óta játsszák Indiában.

A játékfilm három, India déli részén élő nőről szól, akik csatlakoznak az Iszlám Állam terrorszervezethez.

A produkció már bemutatása előtt vitákat váltott ki Indiában. Ellenzéki politikusok bírálták a filmet, amiért szerintük hamis propagandát terjeszt a muzulmánokról és Keraláról, az alkotók viszont hangsúlyozták, hogy a produkció elkészítését alapos kutatómunka előzte meg, és a történetet valós események ihlették.

A The Kerala Story ugyanakkor a kormányzópárt, az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) támogatását élvezte, Narendra Modi miniszterelnök is dicsérően nyilatkozott róla.

A Nyugat-Bengál államban nem engedélyezték a film forgalmazását, a kormánypárt által irányított Uttar Pradesben és Madhja Pradesben viszon adókedvezménnyel támogatták a produkciót.

Vasárnap egy dzsammui orvosi egyetemen is verekedés tört ki a film miatt. Mehbúba Mufti korábbi főminiszter az indiai kormányt tette felelőssé a zavargásokért azzal vádolva, hogy „a közösségi tüzeket szító filmekkel” provokál.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még