Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a Sparban, ne fogyassza el, vigye vissza!

Tánczos Barna: Románia nem fogad el tanácsokat a medvepopuláció kezeléséről olyan országoktól, amelyek kiirtották a fajt

Romániának nem a medvék szaporítása, hanem a faj természetes élőhelyén történő megvédése a célja, és nem fogad el tanácsot azoktól az államoktól, amelyek kiirtották ezt a fajt – mondta kedden Brassóban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, miután hétfőn hivatalában fogadta az Európai Parlament petíciós bizottságának (PETI) küldöttségét.

Az Agerpres hírügynökség által idézett tárcavezető üdvözölte, hogy „végre jött valaki Brüsszelből” a helyszínen tájékozódni a medvék helyzetéről. Mint mondta: felhívta a PETI küldöttségének figyelmét, hogy az Európában szigorúan védett fajnak számító medvét Romániában nem fenyegeti a kihalás veszélye, az állomány évről évre szaporodik, az együttélés pedig súlyos gondokat okoz az érintett közösségeknek. Rámutatott: a tetemes anyagi károk mellett az elmúlt 5-6 évben több mint 150 ember elleni támadás és 14 haláleset történt.

Kapcsolódó tartalom

A bukaresti kormány környezetvédelmi minisztere szerint egy faj megvédésének nem a szaporítás a célja, hanem a faj korlátozott területen, természetes élőhelyén történő megvédése. „Az óvoda, az iskola, a panelház második emelete, a panzió nem a medve természete élőhelye” – jelentette ki Tánczos Barna.

Hozzátette: számos európai országban okoznak gondot a nagyragadozók, ezért szeptember végén szakmai találkozót szerveznek a kérdés uniós kezeléséről.

Nem fogadhatunk el tanácsot olyan államoktól, amelyek száz éve kiirtották ezeket a fajokat, azoktól a barátainktól, akik évek óta nem hajlandók visszafogadni a (Románia által felajánlott) medvéket természetes élőhelyükre. Franciaországban, Németországban, Ausztriában nincs már medve, pedig ennek a fajnak van ott természetes élőhelye” – idézte az Agerpres a környezetvédelmi minisztert.

Kapcsolódó tartalom

Romániában néhány hete bocsátották közvitára a medvetámadások megelőzéséről szóló, a civil szervezetek által élesen bírált miniszteri rendelet tervezetét, amely 426 példány megelőző kilövését engedélyezi. A tárca által korábban ismertetett felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleménye szerint kedden a Székelyföldön – a Sepsiszentgyörgy melletti Sugásfürdőn – is szembesítették az EP (petíciós bizottságának) küldöttségét a medvetámadások okozta gondokkal. A tényfeltáró utat kezdeményező Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő a látogatás után tartott sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón rámutatott: fontos, hogy képviselőtársai a terepen szembesülhettek azzal, milyen tragédiákhoz, veszteségekhez és károkhoz vezethet az a szemlélet, amely a medvék érdekeit az emberéletek elé helyezi.

Hozzátette: a Maros, Hargita, Kovászna és Brassó megyei tanácselnökök 2019-ben benyújtott petíciója óta eltelt időben, az RMDSZ kormányra kerülése óta a környezetvédelmi minisztérium megtette az első lépéseket a helyzet rendezése érdekében, de nagyon fontos, hogy Brüsszelben az Európai Parlament is támogassa ezeket az intézkedéseket.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke az Agerpres beszámolója szerint a sajtóértekezleten kijelentette: az Európai Unió barnamedve-állományának kétharmada Romániában, a romániai medvék kétharmada pedig a Kárpátok négy megyéjében, Hargitán, Kovásznán, Marosban és Brassóban él.

Kapcsolódó tartalom

Rámutatott: a petíció előterjesztői azt kérték, hogy – a gyorsbeavatkozási kvóta mellett – Románia is térhessen vissza a 2016 előtti prevenciós kilövési kvóta gyakorlatához, ahogyan ez más jelentős medveállománnyal rendelkező uniós országokban, például Szlovéniában, Horvátországban, Svédországban vagy Finnországban működik, ahol évente „a barnamedve populáció 10–12 százalékának megfelelő intervenciós kvótát hagynak jóvá”.

Május 15. és 18. között a PETI nyolc tagja tartózkodik Romániában, hogy kormánytisztviselőkkel, helyi lakosokkal, civil szervezetekkel és környezetvédelmi szakértőkkel tárgyaljon, illetve a helyszínen tájékozódjon két romániai petíció által felvetett kérdéskörről, a barnamedve populációról és az illegális fakitermelésről. A PETI küldöttsége szerdán a moldvai Suceava megyébe látogat.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még