Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Századvég: Az EU de facto részese az orosz–ukrán háborúnak

| Szerző: hirado.hu
Európa soha nem látott fegyverexportba kezdett Ukrajna javára, ezzel közvetlenül belesodorva önmagát a háborús konfliktusba – áll a Századvég közleményében.

Az Európai Unió az orosz–ukrán háború kitöréséig – a második világháború tapasztalatai alapján – a béke elősegítésére és fenntartására törekedett, valamint mindent megtett azért, hogy elkerülje vagy csökkentse a területén felmerülő háborús konfliktusok esélyét. Ezen több évtizedes gyakorlatát az orosz–ukrán háború felülírta. Európa soha nem látott fegyverexportba kezdett Ukrajna javára, ezzel közvetlenül belesodorva önmagát a háborús konfliktusba – áll a Századvég közleményében.

Ukrán katonák páncélozott harcjárművük fedezékében (Fotó: MTI/AP/Roman Csop/Roman Csop)

Kapcsolódó tartalom

A Századvég közleménye szerint az Európai Unió hosszú évtizedeken keresztül kiemelt felelősséggel közelített az európai fegyverexporthoz. Az orosz–ukrán háború, valamint a globális fegyverexport megduplázódása azonban mindezt felülírta.

Az Európai Unió 2008. december 8-án elfogadott 944-es számú álláspontja rögzíti ezt a felelősséget, valamint előírja, hogy a katonai technológia és felszerelések kivitelének ellenőrzésére vonatkozóan közös szabályok meghatározása indokolt. Ennek megfelelően jött létre 2013-ban az ENSZ által elfogadott fegyverkereskedelmi szerződés. Kevesebb, mint egy évtized múlva azonban az EU ezen többévtizedes akaratát megtörte az orosz–ukrán háború, amelynek kiemelt haszonélvezője a nemzetközi fegyver- és hadipar.

Kapcsolódó tartalom

A Századvég rámutatott: csak az elmúlt öt évben 50 százalékkal nőtt az európai fegyverexport, Ukrajna pedig a globális export harmadik legnagyobb felvevő piaca lett. A háború végét még senki nem látja, míg a fegyverexport további rekordmagasságokba ér fel.

Ajánljuk még