Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Rendőri brutalitás árnyékolja be a görög választásokat

| Szerző: hirado.hu
A görög Radikális Baloldal Koalíciója, vagyis a Sziriza azzal vádolja a konzervatív Új Demokrácia kormánypártot, hogy hagyja, hogy a rendőrséget szervezett bűnbandák irányítsák. A konzervatív kormány továbbra is vezet a közvélemény-kutatások alapján, bár szükség lesz valószínűleg második fordulóra, amelyet július 2-ára írtak ki.

 

Mi a legkomolyabb bűncselekmény Görögországban? A rendőrség állapota – ezt állítják az ellenzéki politikusok, akik a biztonságot és a bűnüldözést helyezik a középpontba az e hónapban esedékes országos választások előtt.

A görög rendőrség a bűnözés elleni küzdelem helyett a bűnözéssel működik együtt” – mondta Aléxisz Cíprasz, a Sziriza vezetője, hozzátéve, hogy „a görög maffia a rendőrségen belül van”.

A görög rendőrségnél hosszú múltra tekint vissza a korrupció és a túlzott rendőri erőszak alkalmazása, de mióta a konzervatív Új Demokráciát 2019-ben megválasztották – legalábbis részben a törvény és rend programja alapján –, a panaszok megugrottak.

A közelmúltban egy halálos áldozatokat követelő vonatszerencsétlenség utáni tüntetéseken a rendőrséget azzal vádolták, hogy indokolatlanul erőszakot alkalmazott a békés demonstrációkon. Az egyik esetben rendőrök motoron száguldottak egy csoport békés tüntető felé, és petárdákat dobtak a lábuk elé.

A panaszok száma egyre csak nő

A görög ombudsman előzetes adatai szerint 2022-ben a rendőrséggel szembeni állampolgári panaszok száma 50 százalékkal nőtt 2019-hez képest, és 14 százalékkal nőttek a rendőri fellépésekkel kapcsolatos incidensek.

A rendfenntartó erők politikai, valamint természetes, operatív vezetése által megszabott hangnem kétségtelenül fontos szerepet játszik a panaszok számának növekedésében – mondta Andreas Pottakis, a görög ombudsman munkatársa a Politico lapnak. Pottakis szerint a kormány hozzáállása a rendőrséghez túlságosan elnéző, és a rendőrök félreértelmezhetik, ezért pedig azt gondolhatják, hogy szabad kezet kapnak arra, hogy azt tegyenek, amit akarnak.

A kormány négy évvel ezelőtti hivatalba lépése után az egyik első feladata az volt, hogy újjáélesztette a rendőrség motoros egységét, amelyet az előző Sziriza-kormány alatt az emberi jogok megsértése miatt feloszlattak. Az 1500 újonc közül sokakat a katonai különleges erők soraiból hívtak be, megkerülve ezzel a rendőrakadémiát.

Motoros rohamrendőrök próbálják szétoszlatni a tüntetőket a görögországi vonatszerencsétlenség 57 áldozatának tiszteletére rendezett tüntetés vége utáni összecsapások során Athén központjában (Fotó: EPA/Orestis Panagiotou)

Az Új Demokrácia azon törekvése, hogy létrehozza az első egyetemi rendőrséget Európában, szintén kudarcot vallott. A különleges egységet ezer rendőrrel szeptemberben állították fel, de még mindig nem tette be a lábát az egyetemekre. Az ötlet annyira népszerűtlen, hogy azon ritka alkalmakkor, amikor az egység tisztjei egyetemek közelébe merészkedtek, rohamrendőrök kísérték őket. A rendőrség megerősítette, hogy mintegy 600, az egyetemi rendőrségnek szánt rendőrt már áthelyeztek más osztályokra.

Itt érdemes megemlíteni, hogy

a múlt hónapban egy rendőr a főváros központjában lévő Athéni Közgazdasági Egyetem előtt a levegőbe lőtt fegyverével, amikor összecsapott a rendőrség a csuklyás, maszkos fiatalokkal.

Takis Theodorikakos belügyminiszter szerint azért történtek ilyen incidensek, mert a választások előtti időszakban egyesek politikai zűrzavart akartak előidézni.

Hatalommal való visszaélés

A görög rendőrséget azzal is vádolták, hogy erőszakhoz és megfélemlítéshez folyamodik, hogy akadályozza a tüntetésekről és az ország szigetein kialakult menekültválságról tudósító újságírókat.

Vannak olyan eseteink, amikor a rendőrök letartóztatnak, sőt, ügyvédeket és újságírókat vetkőztetnek le, vagy megalázzák őket, még akkor is, ha szakmai kilétüket tudatják” – mondta Pottakis. A görög ombudsman munkatársa szerint főleg a fiatalok kerülnek célkeresztbe.

A Politico cikkében azt is felidézik, hogy tavaly decemberben egy 16 éves roma fiú meghalt, a rendőrök fejbe lőtték, miután fizetés nélkül ment el egy benzinkútról.

Továbbá egy 19 éves lány jelentette, hogy tavaly két rendőr megerőszakolta őt egy kapitányságon, akik filmre vették tettüket a központi rendőrkapitányságon. Az érintett rendőrök azt állították, hogy az aktus közös megegyezésen alapult. A két rendőrt a vizsgálat lezárultáig felfüggesztették.

Egyik fiaskóból a másikba tartunk” – mondta Christos Spirtzis, a Sziriza parlamenti képviselője, aki azt nehezményezte, hogy nincsenek belső vizsgálatok, és a tetteseket nem vonják felelősségre.

Azonban a Politico cikke szerint ilyen vizsgálatokat már indítottak. Januárban a legfelsőbb bíróság ügyésze, Isidoros Dogiakos és Theodorikakos belügyminiszter vizsgálatot rendelt el a magas rangú rendőrtisztviselők és a maffia tagjai közötti kapcsolatról, miután kiszivárgott beszélgetésekből kiderült, hogy a bandavezérek arról tárgyaltak a rendőrökkel, hogy zavartalanul folytathatják tevékenységüket.

Nem ez volt az első olyan jelentés, amely a rendőrséget a szervezett bűnözéssel hozta összefüggésbe.

Aktív és nyugdíjazott rendőröket a maffia tagjaival együtt széles körű korrupcióval vádolnak, és a bűnszervezet állítólag 900 vállalkozást – a kluboktól a bordélyházakig és kaszinókig – érintő védelmi rendszert működtet, amelynek forgalma legalább havi egymillió euró.

A Reporters United nevű oknyomozó weboldal feltárta, hogy a zsarolásban érintett egyik tisztviselőt az attikai biztonsági hivatal igazgatójává léptették elő, ami a szervezett bűnözés elleni küzdelem egyik legfontosabb pozíciója. A rendőrség később közölte, hogy nem tudott a tisztviselő ellen felhozott vádakról.

Az állampolgárok bizalmi kapcsolata a rendőrséggel megszakad, ha az esküjüket megszegőket nem büntetik meg” – mondta a már korábban említett görög ombudsman munkatársa.

Forrás: Politico

A kiemelt képen: összecsapások a 24 órás általános sztrájk idején tartott tüntetésen Athénban, Görögországban, 2023. március 16-án (Fotó: Konstantinos Zilos/NurPhoto/Getty Images)

Ajánljuk még