Baleset

Megrázó felvétel: kisodródott a pályáról Lábatlan és Bajót között a versenyautó, négyen meghaltak

Hiány alakult ki Szerbiában fegyverszekrényekből a kormány szigorítási tervei miatt

Hiány alakult ki Szerbiában fegyverszekrényekből, miután a kormány a fegyvertartás szigorítását jelentette be, a szaküzletekben már a várólisták is hosszúak – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

A szaküzletek eladói az RTS-nek azt mondták, hogy a teljes készletet eladták, hiszen senki sem készült arra, hogy ilyen mértékben nő meg az érdeklődés a fegyverszekrények iránt. A legtöbben a kisebb, pisztolyok tárolására alkalmas széfeket keresik, de sokan vásárolnak fegyverlakatot is.

Május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további öt diákot megsebesített. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került.

Kapcsolódó tartalom

Az esetet követően a szerb kormány több intézkedést is kilátásba helyezett. Ezek között szerepel, hogy

az ország minden iskolájában állandó rendőri felügyeletet vezetnek be, és megkezdik a büntetőjogi felelősségre vonhatóság alsó korhatárának a 14-ről 12 évre való csökkentését.

Ez utóbbi azért merült fel, mert az iskolai ámokfutó még nem töltötte be a 14. életévét, így a szerb törvények értelmében nem büntethető.

Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A férfi beismerte tettét, azt mondta, meg akarta félemlíteni a környéken élőket.

Kapcsolódó tartalom

Az ámokfutások után a kormány a fegyvertartási és -viselési törvény drákói szigorítását, az eddigi engedélyek felülvizsgálatát, valamint a lőterek ellenőrzését jelentette be. A törvénymódosítás szigorúbb orvosi vizsgálatokra, a pszichoaktív szerek gyakoribb ellenőrzésére, valamint arra is vonatkozik, hogy gyakrabban és alaposabban ellenőrzik, hogy az engedéllyel tartott fegyvereket a biztonsági előírásoknak megfelelően tárolják-e.

A belügyminisztérium emellett a május 8. és június 8. közötti időszakra fegyverbeszolgáltatási amnesztiát jelentett be,

vagyis ha valaki ez idő alatt adja le illegálisan tartott fegyvereit és lőszereit, semmilyen büntetésre nem kell számítania.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

Kiemelt képünk: A szerb elnökség felvételén Aleksandar Vucic szerb államfő (elöl, b2) és Bratislav Gasic szerb belügyminiszter (b) megtekinti a fegyveramnesztia keretében leadott arzenált Smederevo közelében 2023. május 14-én. (Fotó: MTI/EPA/Szerb elnökség/Dimitrije Goll)

Ajánljuk még