Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Dánia szorosabb biztonsági és védelmi együttműködésre törekszik más északi országokkal

A NATO-tagország Dánia kedden tudatta, hogy erősíteni kívánja védelmi kapcsolatait más északi országokkal a Balti-tenger régiójában fenyegető orosz veszéllyel való szembeszegülés és a létfontosságú infrastruktúra védelme érdekében.

Az ország kormánya kedden ismertetett új kül- és biztonságpolitikai stratégiájában több közös hadgyakorlatot és a védelmi tervek szorosabb koordinációját szeretné más északi országokkal.

Az északi országok a biztonság- és védelmi politikában minden korábbinál egységesebbek” – áll a jelentésben, utalva ezzel Finnország NATO-hoz történt csatlakozására és Svédország függőben lévő csatlakozási kérelmére.

A dánok tavaly az Európai Unió védelmi rendszeréhez való csatlakozásra szavaztak, jelezve az elmozdulást a mélyebb védelmi kapcsolatok irányába, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára.

Dánia már most együttműködik Svédországgal, Norvégiával és Finnországgal az északi országok egységes légvédelmének létrehozása céljából.

Az északi ország új stratégiájában elismeri, hogy nem vette eléggé komolyan az orosz fenyegetést a Balti-tenger térségében, és hogy Dánia hiányosságokkal küzd a saját területének megvédésére való képesség területén. Dánia 2030-ig a GDP 2 százalékára tervezi növelni védelmi kiadásait, összhangban a NATO-elvárásokkal.

Meg kell erősítenünk Dánia védelmét és biztonságát, és továbbra is hozzá kell járulnunk a NATO elrettentő erejének és védelmi képességének megerősítéséhez” – olvasható a jelentésben.

Az új stratégia hangsúlyozza a dán társadalom ellenállóbbá tételének szükségességét a kiber- és terrorfenyegetésekkel, a kémkedési és befolyásolási kísérletekkel szemben.

Ajánljuk még