Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

A makkhetesi erdő mélye tele van illegális migránstáborokkal

A nyár közeledtével megnőhet a migrációs nyomás a déli határon. Csak most hétvégén kilencszáz emberrel szemben kellett intézkedniük a magyar határrendészeknek. Továbbra is sok migráns torlódik Szabadka külvárosa mellett, az úgynevezett makkhetesi erdőben, ahol korábban több lövöldözés és leszámolás is volt az illegális bevándorlók között.

Egymás mellett ülve telefonálgatnak, szervezkednek a migránsok a szabadkai befogadóközpont teraszán. Így szoktak egyeztetni az embercsempészekkel és a taxisokkal, hogy tovább utazhassanak az unió felé.

Kapcsolódó tartalom

Megpróbálnak átszökni Magyarországra

A makkhetesi erdő a migránsok egyik kedvelt búvóhelye. Illegális tűzrakóhelyek mellett várják, hogy értük jöjjenek. De nem csak fuvart kérnek a taxisoktól, például a boltból rendelt árut is kiszállítják nekik.

„A makkhetesi erdő mélye tele van illegális migránstáborokkal. A migránsok általában nemigen merészkednek ki az erdőből, nem mennek el bevásárolni, hanem taxisok hordják nekik az élelmet és a különféle kellékeket. A migránsok megvárják őket, telefonon egyeztetnek, és átveszik a megrendelt árut”

– részletezte Mészáros György, a köztévé tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

Makkhetes városrész Szabadka egyik külső településrésze. A migránsok azért bujkálnak ebben az erdőben, mert innen néhány kilométerre fekszik a szerb–magyar határ, vagyis a határzár. A migránsok naponta többször is elgyalogolnak az erdőből a kerítésig, ahol aztán embercsempészek segítségével próbálnak meg Magyarországra, vagyis az Európai Unióba szökni.

Kapcsolódó tartalom

A migrációs nyomás pedig a számokon is látszik:

több mint kilencszáz határsértővel szemben intézkedtek a magyar határrendészek most hétvégén.

Az unió nyugati országai továbbra is kitartanak amellett, hogy szükségük van a migránsok befogadására – erről a Batthyány Lajos Alapítvány programigazgatója beszélt a Kossuth Rádióban. Pócza István kiemelte: a migrációs kérdések integrációs problémákhoz vezetnek, ennek jeleit pedig már-már Németország is érzi.

Kapcsolódó tartalom

„Nincs elég pénze egyébként a tartományoknak ezt az egész helyzetet fenntartani. Németországban már az iskolás fiataloknak a harmincnyolc százaléka migrációs hátterű, tehát rájönnek egy ponton arra, hogy ez nem biztos, hogy hosszú távon fenntartható lesz” – magyarázta Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány programigazgatója.

Kapcsolódó tartalom

Az elmúlt hónapokban egyre több brüsszeli politikus beszélt arról, hogy az unió külső határait védeni kell, akár határzárral is. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy jövő tavasszal EP-választások lesznek, így azok a nyugati politikusok, akik eddig bevándorláspárti retorikát folytattak, megpróbálják azt a látszatot kelteni a választókban, hogy ők is szkeptikusok lettek a migráció kérdésében.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még