Aktuális

A Tisza áradása miatt lezárják a szegedi rakpartot

The Washington Post: Zelenszkij fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy tönkretegye a magyar ipart

| Szerző: hirado.hu
Megdöbbentő dolgok derültek ki az interneten keringő titkos amerikai hírszerzési dokumentumok egy eleddig nem ismert részéből.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal szerezte meg a nyugati kormányok bizalmát, hogy vállalta, az általuk biztosított fegyvereket nem fogja Oroszország határain átnyúló támadásokra használni, és inkább az Ukrajna határain belüli orosz erők elleni támadásokat helyezte előtérbe. Zárt ajtók mögött ugyanakkor az ukrán elnök agresszív ösztönei kiütköznek, ami éles ellentétben áll a nyilvánosság előtt eljátszott nyugodt, sztoikus államférfival – írja a The Washington Post amerikai napilap a Pentagon által is hitelesnek tartott hírszerzési dokumentumokra hivatkozva.

Kapcsolódó tartalom

A dokumentumokban – melyek az amerikai titkosszolgálat lehallagatási anyagaira épülnek – szerepel többek között, hogy

Zelenszkij február közepén egy Julija Sviridenko miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen azt javasolta, hogy Ukrajna robbantsa fel a Magyarországot kőolajjal ellátó Barátság vezetéket.

Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, mert ezzel tönkre tudná tenni Orbán Viktor magyar miniszterelnök iparát, ami erősen az orosz kőolajra épül” – idézi a The Washington Post az egyik iratot. Az ukrán elnök Magyarország kormánya elleni haragja válthatta ki az értelmetlen és fenyegető mondatokat, írták megjegyzésben a lehallgatási anyagot elemző titkosszolgálati tisztviselők.

Kapcsolódó tartalom

Nem ez volt az egyetlen meghökkentő javaslata Zelenszkijnek, hisz egy januári megbeszélésen azt szerette volna például elérni, hogy Ukrajna csapásokat hajtson végre Oroszországban, miközben ukrán szárazföldi csapatokat küldött volna ellenséges területre, hogy meg nem határozott, orosz határ menti városokat foglaljanak el. Mindezt a dokumentum szerint azért, hogy Kijevnek befolyást biztosítson a Moszkvával folytatott tárgyalásokon.

Egy másik, február végi, Valerij Zaluzsnij tábornokkal folytatott megbeszélésen

az ukrán elnök komoly aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az országa továbbra sem rendelkezik olyan nagy hatótávolságú rakétákkal, amelyek képesek volnának elérni az Oroszországban állomásozó orosz csapatokat.

Zelenszkij ezt követően azt javasolta, hogy Ukrajna inkább drónokkal támadja meg a nyugat-oroszországi Rosztovban lévő, nem részletezett katonai létesítményeket.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Forrás: Getty Images)

Ajánljuk még