Időjárás

Visszatér a nyári idő, mutatjuk, hány fok várható

Németország eddigi legnagyobb katonai felszerelés-szállítmányát készíti elő Ukrajnának

Németország 2,7 milliárd euró értékben állít össze új katonai felszerelés-szállítmányt Ukrajna számára, ami értékét tekintve a legmagasabb az orosz invázió óta – erősítette meg a Der Spiegel értesülését Boris Pistorius német védelmi miniszter és Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szombaton.

A német védelmi tárca vezetője megjegyezte: Berlin a legújabb fegyvercsomaggal azt akarja jelezni, hogy Németország „komolyan támogatja” Ukrajnát. Németország minden segítséget megad, ameddig csak kell – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A csomag 20 Marder gyalogsági harcjárművet, 30 Leopard 1 harckocsit, 15 Gepard légvédelmi páncélos járművet, 200 felderítő drónt, négy Iris-T légvédelmi rendszert, továbbá lőszert, tüzérségi lőszert és több mint 200 páncélozott harci és logisztikai járművet tartalmaz. A szállítás „a következő hetekben és hónapokban” történik.

Az új segélycsomagot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi aacheni Nagy Károly-díjjal való kitüntetése előtt jelentették be. Azt nem tudni biztosan, hogy a szombaton Rómában tartózkodó ukrán államfő személyesen veszi-e át a német díjat.

Kapcsolódó tartalom

A német kormány az idei első negyedévben csaknem 497 millió euró értékű katonai felszerelés szállítását hagyta jóvá Ukrajnának.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Ronald Wittek

 

Kapcsolódó hírek

Német védelmi miniszter: Mindenben támogatjuk Ukrajnát, amíg csak kell
Az ukrán hadsereg feltétel nélküli támogatására tett ígéretet Boris Pistorius német védelmi miniszter pénteken, amikor dán hivatali kollégájával, Troels Lund Poulsennel együtt részt vett a német harckocsik irányítására kijelölt ukrán katonák kiképzésén, a szászországi Klietz katonai bázison.
Külföld

Ajánljuk még