Aktuális

Gyilkosság miatt eljárást indított a rendőrség Újbudán

Mesterlövészek és rendőrök lepték el Rómát Zelenszkij látogatása miatt

Rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe szombaton Rómában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása miatt, aki az olasz vezetőkkel folytatandó megbeszélései után a Vatikánban a háború kirobbanása óta először találkozik Ferenc pápával.

Az ukrán elnök repülőgépe a Ciampino-katonai repülőtérre érkezik, ahol a kormány nevében Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter fogadja Volodimir Zelenszkijt.

Sergio Mattarella államfő a Quirinale-elnöki palotában várja az ukrán elnököt, aki azt követően Giorgia Meloni miniszterelnökkel tart megbeszélést, amit a kormánypalota előzetes információi szerint sajtónyilatkozat követ majd.

Kapcsolódó tartalom

Giorgia Meloni február 21-én járt Kijevben.

A római kormány április 26-án újjáépítési konferenciát rendezett Rómában ukrajnai és olasz vállalatok részvételével.

A Meloni és Zelenszkij közötti egyeztetésen Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes nem vesz részt. Távolmaradását azzal indokolta, hogy közlekedési és infrastrukturális tárcavezetőként nem tölt be diplomáciai szerepet a jelenlegi kormányban. A Salvini vezette Liga párt nem támogatja Róma fegyverkezési támogatását Kijevnek. A háború 2022. februári kirobbanása óta a korábbi Draghi-, majd a jelenlegi Meloni-kormány hat fegyverszállítmányt juttatott Ukrajnának.

Kapcsolódó tartalom

Volodimir Zelenszkij érkezésére Rómában rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe: az ukrán elnök érkezése és továbbindulása óráiban lezárják a légteret, ami befolyásolhatja a polgári járatok forgalmát.

A város több részén parkolási tilalom lépett életbe, utcákat zártak le, ezer rendőrrel felügyeli a biztonságot az ukrán elnök konvoja útvonalán, mesterlövészek vannak az elnöki és kormánypalota, valamint a Vatikán közelében.

Magánlátogatás

Ferenc pápa délután fogadja Volodimir Zelenszkijt. Az időpont a vatikáni protokoll szerint azt jelzi, hogy szigorúan vett magánlátogatásról van szó.

A katolikus egyházfő 2020 februárjában találkozott Zelenszkijjel a Vatikánban, de a háború kitörése óta csak telefonon egyeztettek két alkalommal.

Ferenc pápa április 27-én Denisz Smihal ukrán kormányfőt fogadta a Vatikánban.

Volodimir Zelenszkij a találkozók után interjút ad a RAI1 köztelevízió Porta a porta című népszerű politikai műsorának.

Kiemelt kép: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

Kapcsolódó hírek

Giorgia Meloni meghívta Rómába az ukrán elnököt
A római jobboldali kormány teljes támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkijt Giorgia Meloni, aki telefonon egyeztetett az ukrán elnökkel kedden az olasz miniszterelnöki hivatal közlése szerint.
Külföld

Ajánljuk még