Aktuális

Még mindig rejtély, mi okozta a furcsa egészségügyi problémákat

Több mint egy évtized után előkerülhettek egy új-zélandi bányaszerencsétlenség áldozatainak maradványai

Tizenhárom évvel az új-zélandi Pike River bányában történt szerencsétlenség után emberi maradványokat találtak a hatóságok, így valószínűleg előkerültek a baleset áldozatainak holttestei – jelentette be pénteken az új-zélandi rendőrség.

Az ország Déli-szigetének nyugati partja közelében fekvő Greymouth-tól nem messze található felszín alatti bányát 2010. november 19-én rázta meg robbanások sorozata, 29 ember halt meg, de a holttesteket nem találták meg.

A rendőrség a szerencsétlenség körülményeit vizsgálja annak megállapítására, hogy történt-e bűncselekmény, ezért fúrásokat végeztek a szénbányában. Darryl Sweeney nyomozó elmondta, hogy az egyik furaton keresztül feltételezhetően emberi maradványokat találtak egy olyan helyen, ahol tudni lehetett, hogy bányászok dolgoztak a baleset időpontjában.

Az orvosszakértők a képek alapján egyelőre nem tudták megállapítani, hogy valóban emberi maradványokat találtak-e, de a rendőrség már felvette a kapcsolatot annak a három embernek a családtagjaival, akiről úgy tudni, hogy az érintett területen dolgozott, amikor a robbanás történt.

Kapcsolódó tartalom

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ez hihetetlenül nehéz folyamat a Pike River bányában meghalt 29 ember hozzátartozói számára, és együttérzünk velük ebben a nehéz időszakban” – mondta Sweeney.

Tudatta azt is, hogy a következő hetekben további fúrásokat végeznek a helyszínen.

Kiemelt képünk: Láng tör elő az Új-Zéland déli szigetén lévő Pike River szénbánya szellőzőjáratából Greymouthban 2010. november 30-án. A bányában november 18-án robbanás történt, aminek következtében 29 ember a mélyben rekedt.  (Fotó: MTI/EPA/Iain Mcgregor)

Ajánljuk még