Aktuális

Még mindig rejtély, mi okozta a furcsa egészségügyi problémákat

Katonák százait küldi az erdőtüzek megfékezésére Kanada

Kanada katonák százait küldi a nyugati Alberta tartományban május eleje óta tomboló erdőtüzek megfékezésére – közölték pénteken a helyi hatóságok.

A tájékoztatás szerint kétszáz katona már csütörtök óta bevetésen van, egy további százfős kontingens érkezése pedig hamarosan várható. Bár a helyzet valamelyest javult, nyolcvan aktív tűzfészekről tudni, amelyek közül 23 továbbra is féktelenül lángol. Ráadásul a következő napokban a változó időjárás újabb tüzek kialakulásának kedvezhet.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök helyi idő szerint csütörtökön a Twitteren közölte, hogy a katonák feladata a tűzoltóság támogatása lesz egyebek között a légi szállításban és az elszigetelt települések lakosainak evakuálásában. Danielle Smith albertai miniszterelnök szerint a katonákra a tartományban bárhol szükség lehet, és a romeltakarításban is bevethetik őket.

Kapcsolódó tartalom

Albertában a hétvégén szükségállapotot hirdettek ki, hétfőn pedig a szövetségi kormány segítségéért folyamadott tartományi vezetés. Az erdőtüzekben eddig több mint 410 ezer hektár erdőség esett a lángok martalékává. A tartományban az idei tavasz különösen száraz és meleg, a széljárás pedig hozzájárult az erdőtüzek terjedéséhez, amelyek többségét emberek okozták.

Alberta a világ legfontosabb kőolajtermelő vidékeinek egyike. Az erdőtűzhelyzet utóbbi napokban történt enyhülésének köszönhetően az olaj- és gáztermelő vállalatok napokig tartó szünetet követően folytatni tudták a munkát.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még