Rendkívüli

Földet érésük előtt elfogták az Izraelre kilőtt ballisztikus rakétákat

A háború kezdete óta először látogat magas rangú kínai diplomata Ukrajnába

Oroszország Ukrajna elleni támadásának megindítása óta először küld magas rangú diplomatát Peking Kijevbe – közölte a kínai külögyminisztérium pénteken.

Li Huj, Peking volt oroszországi nagykövete, a kínai kormány eurázsiai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja a jövő héten Ukrajnába, Lengyelországba, Franciaországba, Németországba és Oroszországba látogat, hogy minden érintett féllel tárgyaljon az ukrán válság politikai megoldásáról.

Két héttel ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Hszi akkor közölte Zelenszkijjel: álláspontja szerint a párbeszéd és a tárgyalások az egyetlen járható út, és leszögezte, hogy egy atomháborúnak nincs győztese, illetve bejelentette hogy különleges kormányzati képviselőt menesztenek Ukrajnába és más országokba, de pontos dátumot akkor még nem közölt.

Kapcsolódó tartalom

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint

a különmegbízott látogatása Ukrajnába és az érintett országokba azt mutatja, hogy országa elkötelezett a béke és a tárgyalások előmozdítása mellett.

Az ukrán külügyminiszter-helyettes április végén úgy nyilatkozott, hogy nem lehetetlen, hogy Kína béketeremtőként lép fel az ukrajnai háborúban.

Kapcsolódó tartalom

A héten pedig Annalena Baerbock német külügyminiszter jelentette ki, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjaként döntő szerepet tölthet be a háború lezárásában és meghatározó mértékben hozzájárulhatna ahhoz, hogy a konfliktus Ukrajna területi épségének helyreállításával és az orosz csapatok kivonásával véget érjen.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még