Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Norvégia váltotta Oroszországot az Északi-sarkvidéki Tanács élén

Norvégia csütörtökön átvette Oroszországtól az Északi-sarkvidéki Tanács elnökségét.

Oslo egyúttal bejelentette, kész 2025-ben konferenciát szervezni az összes tagország részvételével, tehát Oroszországéval is. Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter viszont közleményében kiemelte: egyelőre „nem lehetségesek a politikai kapcsolatok Oroszországgal”, éppen emiatt az együttműködés Moszkvával továbbra is magas rangú köztisztviselők szintjén folyik tovább, nem pedig politikusok között.

Az elnökség átvétele előtt Eivind Vad Petersson norvég külügyminiszter-helyettes a sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta: a tanács működésének fenntartása minden sarkvidéki ország érdeke, és mindent meg kell tenni a fennmaradásáért.

Kapcsolódó tartalom

A többi tag és Oroszország kapcsolata tavaly megromlott, miután az utóbbi tavaly februárban megtámadta Ukrajnát. Felfüggesztették együttműködésüket vele, így a tanács 130 programjának körülbelül egyharmada leállt, mert ezekben Oroszországnak fontos szerepe volna. Moszkva sajnálatosnak nevezte a döntést.

A Kanadát, Dániát, Finnországot, Izlandot, Norvégiát, Oroszországot, Svédországot és az Egyesült Államokat tömörítő kormányközi regionális szervezetet 1996-ban alapították. A tanács elnöksége kétévenként, forgó rendszerben változik.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még