Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

Házi őrizetből az Európai Parlamentbe vágyik a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője

Házi őrizetének feloldását kezdeményezi a brüsszeli korrupció főszereplője, ismét európai parlament képviselő lenne.

Eva Kaili újra EP-képviselőként szeretne dolgozni – ezt írja a Politico. Erre pedig minden lehetősége megvan: hiába gyanúsítják ugyanis korrupcióval és pénzmosással, továbbra is tagja az Európai Parlamentnek (EP), tehát szavazhat és a fizetését is felveheti. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerdán úgy fogalmazott: rendszerszintű a korrupció Brüsszelben.

Kapcsolódó tartalom

Csekély érdeklődés mellett vitázott az Európai Parlament egy olyan antikorrupciós javaslatról, amiben harcot hirdetnek a tagállami korrupció ellen, és szankcionálnák azokat a nem EU-s országokat, ahol korrupciót fedeznek fel.

Fogatlan papírtigris

A bürokraták javaslatai között azonban egy szó sem esik arról, hogy mit kezdenének az uniós intézményeket érintő korrupcióval. Erre csupán egy etikai bizottságot hoznának létre.

A közmédia tudósítója, Baraczka Eszter szerint nagyon sokan vártak egyfajta megtisztulást, és úgy gondolják, hogy ez nem fogja elhozni a megtisztulást. Legfőképpen azért, mert ennek a bizottságnak nem lesz vizsgálati jogköre. A sajtó ezért fogatlan papírtigrisként emlegeti a javaslatot és a bizottságot.

Kapcsolódó tartalom

Vagyis Brüsszel korrupciós ügyekben mindenkivel szemben fellépne, kivéve saját magát. Pedig tavaly decemberben robbant ki az Európai Uniót alapjaiban megrázó brüsszeli korrupciós botrány, amikor Eva Kailit az EP korábbi szocialista alelnökét, illetve három társát letartóztatta a belga rendőrség.

A hatóságok csaknem másfél millió eurót (mintegy 600 millió forint) foglaltak le a házkutatások során. A vádak szerint a politikusok milliós összegeket fogadtak el Katartól és Marokkótól, hogy számukra kedvezően alakítsák az európai döntéshozatalt.

Eva Kaili nem érzi, hogy megbukott volna és hamarosan a házi őrizetének feloldását fogja kérni – erről írt a Politico. A brüsszeli lap szerint nemcsak Eva Kaili érzi úgy, hogy folytatná a munkát az EP-ben: Marc Tarabella és Andrea Cozzolinó is a háziőrizet feloldását kéri.

Kapcsolódó tartalom

Ha a politikusokat szabadlábra helyezik, akár az EP ülésein is részt vehetnek, szavazhatnak és felvehetik a fizetésüket, annak ellenére, hogy korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolják őket.

Mindent megtesznek, hogy szőnyeg alá söpörjék

Rendszerszintű a korrupció Brüsszelben. Nem meglepő, hogy a haszonélvezői csak látszatintézkedésekre hajlandók – erről a Fidesz EP képviselője beszélt. Hidvéghi Balázs kiemelte: a bürokraták mindent megtesznek, hogy a szőnyeg alá söpörjék és kicsinyítsék az unió történetének eddigi legsúlyosabb botrányát.

„Ami a belső vizsgálatot és eljárásokat illeti, az részben lelassult, de valójában sosem indult el, tehát itt be se gyorsult. Erről van szó. Itt a házon belül, Brüsszelen belül ezt bagatellizálni akarják, és különböző álmegoldásokat, kommunikációt tesznek közz, és azt gondolják, hogy ezzel ezt letudják. Ez nem valódi szembenézés” – magyarázta Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

Kapcsolódó tartalom

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta:

a Brüsszelt maga alá temető korrupcióra csak a jövő évi EP-választások jelenthetnek megoldást,

akkor ugyanis új képviselők kerülhetnek majd az Európai Parlamentbe.

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

Ajánljuk még