Időjárás

Mutatjuk, mikor tér vissza a kánikula

Elkészült az LMBTQ-barát iskolák rangsora Lengyelországban

| Szerző: hirado.hu
Lengyelországban már ötödik alkalommal teszik nyilvánossá azt a rangsort, amelyen a leginkább „befogadó”, LMBTQ-barát közoktatási intézmények szerepelnek. A civil szervezetek tevékeny részvételével összeállított katalógusból az derült ki, hogy a nagyvárosok közoktatási intézményei azok, amelyek leginkább „befogadók.” A vidéki iskolák rangsorbéli visszaesését a program koordinátora az illetékes minisztérium vezetőjének korábbi kijelentésével magyarázza, amely párhuzamot vont az öngyilkosságok és az LMBTQ-ideológia terjedése között.

Az elkészült rangsorból kiderült, hogy Lengyelország melyik közoktatási intézménye a leginkább LMBTQ-barát, „befogadó, sokszínű intézmény”. Lengyelországban civil szervezetek aktivistái – a szülőkkel és az önkormányzatok képviselőivel együtt – immár ötödik alkalommal hirdették ki az LMBTQ-barát iskolák rangsorának eredményeit.

Kapcsolódó tartalom

A végső rangsor felállítása egy húsz tételből álló kérdéssor eredményéből született meg, amelyet az adott iskolába jelentkezők töltöttek ki. A kérdések érintették a diszkrimináció és a helyi LMBTQ-közösségek helyzetét egyaránt.

A felmérés eredménye arra mutatott rá, hogy a leginkább „befogadó” iskolák a lengyel nagyvárosokban találhatók.

Az első helyen a gdanski Collegium Gedanense végzett, ezt az intézményt a varsói, olsztyni, poznani, lódzi iskolák követik. Az első tíz iskola közé mindössze egy olyan intézmény került, amely egy húszezer alatti lakosú településen működik. A program koordinátora, Dominik Kuc közölte, az iskolák egyre inkább elfogadóbbak Lengyelországban, a felmérések azt mutatták, hogy egy adott iskola kiválasztásában nemcsak annak oktatási színvonala, hanem a helyi környezet, a nyitottság, valamint az elfogadó légkör megléte is fontos szempont.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Polityika.pl

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Ajánljuk még