Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Egymásnak adták a kilincset a rendőrkapitányságokon: három nap alatt 6000 fegyvert adtak le Szerbiában

Három nap alatt már hatezer fegyvert adtak át a rendőröknek Szerbiában, és ez a szám folyamatosan nő, az emberek szinte egymásnak adják a kilincset a rendőrkapitányságokon. Ennek ellenére továbbra sem csillapodnak a kedélyek, szerdán egy újabb lőfegyveres emberölés történt Újvidéken. Egy 34 éves férfi megölte a barátnőjét, majd magával is végzett.

Egy újvidéki szépségszalonban ölte meg volt barátnőjét egy 34 éves férfi. A gyilkosság délután történt: a tettes két pisztollyal ment be az üzletbe, ahol lelőtte a szalon tulajdonosát, aki az exbarátnője volt, majd magával is végzett. Mindketten meghaltak.

A tettesről azóta kiderült, hogy erőszakos viselkedése miatt távoltartási végzést volt érvényben ellene, így nem is közelíthette volna meg a nőt.

Kapcsolódó tartalom

Lopott pisztollyal gyilkolt

Úgy tudni, hogy az elkövető vadász volt, de a hatóságok korábban már elkobozták a fegyvereit. Ennek ellenére egy fegyverszaküzletben dolgozott, nem messze a gyilkosság helyszínétől. A munkahelyéről lopott pisztollyal követte el a gyilkosságot, öngyilkosságot.

A helyieket megrázta az eset, az M1-nek azt mondták: szeretnék, ha nem lenne több emberölés.

„A belgrádi eset indította el a lavinát. Az emberek elkezdtek félni. Féltik a biztonságukat. Én itt lakok a közelben. Egyszerűen már otthon sem érzem magam biztonságban” – fogalmazott egy helyi lakos.

Kapcsolódó tartalom

Szerbiát a múlt héten egymás után két tragédia is megrázta. Először egy 13 éves fiú, majd és egy 21 éves férfi lövöldözött, összesen 17 embert lőttek agyon.

A történtek után a szerb kormány közölte: lefegyverzi az országot. Első lépésként begyűjtik az illegális fegyvereket.

„Szabadon hozzák be a rendőrségre a birtokukban lévő fegyvereket, ne dobják ki, ne hagyják a közterületen, mert ezek illetéktelenek kezébe kerülhetnek”  – fogalmazott Zeljko Brkic, a szerb belügyminisztérium államtitkára.

Az elmúlt napokban az emberek szinte egymásnak adták a kilincset a rendőrkapitányságokon. Három nap alatt 6000 fegyvert, mintegy 290 000 töltényt és csaknem félezer robbanószerkezetet adtak le.

A kampányról egy videót is közzétettek, amiben kiemelik, hogy június 8-áig következmények nélkül bárki leadhatja az illegálisan tartott pisztolyait, puskáit és robbanóeszközeit. De június 8-a után szigorúan büntetnek.

Kapcsolódó tartalom

A belgrádi tragédia után szerdán nyitotta meg először kapuit a tanulók előtt az az általános iskola, ahol a tragédia történt. A környéken rendőrök járőröznek. Tanítás még nincs, de a diákokat pszichológusok és a tanárok támogatják.

A gyilkos fiú osztálytársai még nem mentek iskolába, velük és a szüleikkel külön foglalkozik egy szakértői csoport.

A másik tragédia helyszínén, Mladenovac környékén sem nyugodtak az emberek. Ott a napokban újra lecsapott a rendőrség: a 21 éves ámokfutó apjánál több kézifegyvert, köztük egy puskát, több száz lőszert és egy kézzel készített robbanószerkezetet is találtak a hatóságok. A férfit a rendőrség letartóztatta.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még