Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Csáky Pál a szlovák szakértői kabinetről: Ezt a kormányt mindenki Caputová bábkormányának fogja tartani

| Szerző: hirado.hu/Juhári Andrea
Ezt a kormányt mindenki Caputová bábkormányának fogja tartani, s ezer okot fog találni rá, hogy ne támogassa – hangsúlyozta Csáky Pál felvidéki író, volt miniszterelnök-helyettes, aki felvázolta, milyen nehézségekkel kell szembenéznie majd az Ódor Lajos által vezetett szlovák hivatalnokkormánynak.

Portálunk is beszámolt róla, hogy Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke fogja vezetni a szakértői kormányt. Szlovákia rövid történetében először fordul elő, hogy magyar nemzetiségű miniszterelnök irányíthatja az országot, sajtóhírek szerint a kabinet pénzügyminisztere a szintén magyar nemzetiségű Horváth Mihály lesz.

Kapcsolódó tartalom

A hivatalnok kormányt már most számtalan kritikával illetik. Csáky Pál felvidéki magyar író és politikus szerint komoly ellenszélben kell majd kormányoznia Ódor Lajosnak, Robert Fico volt szlovák kormányfő pedig úgy véli, Soros György mozgatja a szálakat a színfalak mögött.

„Ódor kiváló szakember és alkalmas a miniszterelnöki poszt ellátására. Sokkal inkább, mint Matovic vagy Heger”

– szögezte le közösségi oldalán a szlovák szakértői kormánnyal foglalkozó írásában Csáky Pál.

Kapcsolódó tartalom

A felvidéki magyar író és egykori miniszterelnök-helyettes szerint azonban szakmai rátermettség helyett sokkal inkább politikai taktikai érzékre lesz szüksége Szlovákia első magyar nemzetiségű miniszterelnökének.

Csáky rámutatott, milyen kihívások nehezíthetik majd az Ódor-kormány működését. Kiemelte, hogy Szlovákia parlamentáris demokrácia, tehát az Ódor-kormánynak is el kell készítenie a programját és bizalmat kell kérnie a parlamenttől.

Caputová bábkormánya?

„Ezt a kormányt politikailag mindenki Caputová bábkormányának fogja tartani, s ezer okot fog találni rá, hogy ne támogassa”

– hangsúlyozta Csáky Pál, aki szerint az az Ódor, aki a költségvetési szigor egyik élharcosa volt, megélheti azt is, hogy regnálása alatt a parlament jócskán szétzilálja még a közpénzeket.

„Itt most persze elmondható, hogy Szlovákia (és a köztársasági elnök) ezt a lépést is amatőr módon, átgondolatlanul tette meg” – fogalmazott Csáky, utalva a cseh és magyar szakértői kormányokra. Felidézte, hogy Csehországban 1997-ben politikai egyesség alapján – amelyben Josef Lux kulcsszerepet játszott – neveztek ki egy hivatalnokkormányt Josef Tosovsky vezetésével, amely fél évig vitte sikeresen Csehország ügyeit.

Kapcsolódó tartalom

Bajnai egy évig elevickélt

Emlékeztetett rá, hogy Magyarországon az analógiát Bajnai Gordon kormánya szolgáltatja, amely több mint egy évig volt hatalmon. Ám Bajnai mielőtt elvállalta volna a miniszterelnöki posztot, az Országgyűlés kormánypárti képviselőivel (a képviselők több mint ötven százalékával) aláíratta, hogy támogatni fogják átmeneti kormányát és nem szavaznak meg olyan előterjesztést, amelyet ő és kormánya nem támogat.

„Így el lehetett evickélni egy évig”

– emlékeztetett rá Csáky Pál, aki hangsúlyozta, hogy Szlovákiában nem világos, mit fog szólni a teljesen szétzilálódott parlament Ódor kormányához. „Érdekes hullámverések jöhetnek” – prognosztizálta a felvidéki magyar író, politikus.

Fico szerint Soros György mozgatja a szálakat

Jóval élesebb kritikát fogalmazott meg a hivatalnokkormánnyal kapcsolatban Robert Fico, Szlovákia volt miniszterelnöke, aki szerint Caputová egy Soros György által irányított, a globális elit kegyeit kereső bábkormányt akar felállítani.

„Caputová az idegen érdekek köztársasági elnöke” – szögezte le közösségi oldalán a Smer elnöke.

„A hivatalnokkormány Ódor Lajossal az élén nem a köztársasági elnök javaslata, hanem Soros választása”

– állította Fico.

„Tanít a bécsi CEU-n, és Soros-szervezetek környezetében dolgozott” – magyarázta a köztársasági elnököt és a leendő miniszterelnököt élesen bíráló Robert Fico.

A szlovák államfő hazugsággal vádolta Ficót és a Facebook-oldalán jelentette be, hogy jogi lépéseket tesz a volt szlovák kormányfő nyilatkozatai miatt.

A kiemelt kép forrása: Pozsonyi Magyar Szakkollégium

 

Kapcsolódó hírek

Képes lesz az új szlovákiai miniszterelnök, Ódor Lajos úrrá lenni a belpolitikai káoszon?
Szlovákia időt kért. A belpolitikai válságok sorozatának hatására története során először alakul szakértői kormány Pozsonyban, melyet az államfő vasárnapi bejelentése alapján a magyar származású közgazdász, Ódor Lajos vezet majd. A kormány feladata az ingatag helyzet stabilizálása és az ország elvezetése lesz a szeptember 30-i előre hozott választásokig.
Külföld
A szlovák kormányválság után magyar nemzetiségű miniszterelnöke lehet Szlovákiának
Felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő, aki ezt Pozsonyban, vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be. Döntését megelőzte, hogy a héten kormányának két minisztere is bejelentette távozási szándékát. A köztársasági elnök a kialakult kormányválságra a megbízott miniszterelnök egyik megoldási javaslatát sem találta elfogadhatónak. Részletek az M1 tudósítójától, Bartal Tímeától.
Külföld
Lemondott a szlovák agrárminiszter is a mérgező szerrel kezelt ukrán gabona miatt
Két nap alatt az ügyvezető szlovák kormány két minisztere jelezte távozási szándékát: Rastislav Kácer külügyminiszter pénteken kérte Zuzana Caputová államfőtől megbízatása visszavonását, Samuel Vlcan agrárminiszter pedig már csütörtökön tette ugyanezt. A kérelmek elbírálását későbbre ígérte az államfői hivatal.
Külföld

Ajánljuk még