Baleset

Szalagkorlátnak ütközött egy utánfutót vontató személyautó, több kilométeres a torlódás az autópályán

Betiltott előadás a Sorbonne-on: ismét lelepleződött a Muszlim Testvériség

| Szerző: hirado.hu
Nem okozna meglepetést, hogyha „haladó” szellemű diákok, vagy akár kívülről jött aktivisták zavarnák meg azt a június 2-i, a Muszlim Testvériség térnyeréséről szóló előadást. A párizsi Sorbonne-on, mintegy fél éve csúszással, egy dékáni betiltás után hangzik majd el a Muszlim Testvériség térnyeréséről szóló előadás.

Nagyot nézett volna a patinás párizsi egyetemet alapító Robert de Sorbon teológus, a keresztes hadjáratok sorát indító IX. (Szent) Lajos francia király gyóntatója, ha megjósolják neki, hogy a tanintézményben

súlyos tabunak számít majd beszélni, nem hogy előadást tartani az iszlám térhódításáról.

Kapcsolódó tartalom

A barbarizmus ellen

Márpedig ez mindennapjaink valósága: a február óta tervezett, Florence Bergeaud-Blackler kutató által megtartani szándékozott egyetemi előadást a bölcsészkar dékánja, Béatrice Perez kérésére az utolsó pillanatban el kellett halasztani. Többszöri halasztás után, amikor május 5-ére tűzték ki az előadás megtartását,

a dékán arra kérte a szervezőket, hogy „halasszák el” az eseményt,

„ne öntsenek olajat a tűzre” a vizsgaidőszakban, egy olyan egyetemi környezetben, amelyet a nyugdíjreform elleni megmozdulások okán komoly feszültségek jellemeznek – idézi a Le Figaro.

Az egyetem viszont az ezt követő, május 12-i időpontot is megtorpedózta. Az előadó ekkor úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a beszédének felfüggesztéséről szóló döntést. A konferencia felfüggesztése éles hangú közvitát váltott ki, és Florence Bergeaud-Blackler mellett több jobboldali politikus is kiállt.

„Aggasztó, hogy a francia egyetemek fejet hajtanak az iszlamisták nyomása előtt.

A barbarizmus ellen mindenhol harcolni kell, különösen ott, ahol a véleménynyilvánítás szabadságának szentnek kell lennie!” – írta Bruno Retailleau, a szenátus LR-frakciójának elnöke, míg François-Xavier Bellamy európai parlamenti képviselő „teljes támogatásáról” biztosította a kutatónőt, emlékeztetve a fenyegetésekre és a sértésekre, amelyeknek a munkája miatt érték.

Nem garantálják biztonságát

Az antropológus már többször szembesült azzal, hogy az akadémiai világ nem szívesen fogadja munkásságát: 2019-ben az Aix-Marseille-i Egyetem nem volt hajlandó garantálni egyik előadásának biztonságát, és arra kényszerítette a tudóst, hogy egy magán biztonsági cég szolgáltatásait vegye igénybe; 2014-ben pedig egy másik intézmény arra kérte őt, hogy be se jelentse egy tervezett előadása megtartását, nehogy zavargásokat okozzon.

Florence Bergeaud-Blackler. Betiltva, elnapolva

Bergeaud-Blacklert a Muszlim Testvériségről szóló

könyvének megjelenése után rendőri védelem alá helyezték,

miután az interneten halálos fenyegetéseket kapott.

Kapcsolódó tartalom

A Le Figaro című francia konzervatív napilap is cikket közölt a Sorbonne-on betiltott előadásról. Az online kiadásban megjelent cikk végén egy frissítés olvasható, és ez a lapinformáció már arról számol be, hogy június elején Bergeaud-Blackler mégis megtarthatja könyve és kutatásai ismertetését.

„A Testvériség”

Bergeaud-Blackler megszólalására a Sorbonne bölcsészkarán megszerezhető, a szekularizmusról szóló, diplomát adó (DU) képzés keretében kerül sor. A „vallási kérdések kezeléséről” szóló továbbképzés keretében hívta meg a kurzus pedagógiai vezetője, Pierre-Henri Tavoillot a CNRS (Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ) antropológusát, Florence Bergeaud-Blacklert, hogy tartson előadást legújabb könyvének témájáról, amely

a Muszlim Testvériség iszlámizmusáról és annak Franciaországban alkalmazott, befolyásoló eszközeiről

(Le frérisme et ses réseaux. L’Enquete – A Testvériség és hálózatai. Helyzetkép, Odile Jacob, 2023) szóló tanulmány.

Tavoillot, a Sorbonne politikai filozófia tanára ugyanis a DU által kínált kurzusok mellett havonta egy nyilvános előadáson való részvételt is javasol a hallgatóknak, amelyet egy, a téma iránt elkötelezett közéleti személyiség tart. Florence Bergeaud-Blackler Haïm Korsia rabbi és Luc Ferry filozófus után kapott meghívást.

Kapcsolódó tartalom

Céljuk: az iszlám állam

A Muszlim Testvériség vagy Muszlim egy 1928-ban, Egyiptomban alapított iszlámista mozgalom, melynek ma is hangoztatott jelszava („Allah a célunk, a Próféta a vezetőnk,

a Korán a törvényünk, a dzsihád az utunk,

a halál Allah útján a legkedvesebb reményünk”) hűen fejezi ki céljukat: egy iszlám állam létrehozását, amely a saríát (az iszlám törvénykezést) alkalmazná – miként azt a kalifák is tették. A mozgalmat számos állam, közöttük Ausztria, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország hivatalosan is terrorszervezetté nyilvánította.

Mindezek ellenére – mint arról korábban a hirado.hu is beszámolt – Brüsszel több tízmillió euróval finanszíroz olyan hálózatokat, amelyek iszlamista fedőszervként működhetnek. Ezek a szervezetek azonnal „iszlamofóbnak” kiáltanak ki bárkit, aki ellenzi az iszlám ideológia – Európában, s különösen Franciaországban egyre aggasztóbb – előretörését.

Kapcsolódó tartalom

(Kiemelt kép: A  jordániai Muzulmán Testvériség támogatója egy tüntetésen vesz részt Ammánban, 2014. november 28-án. Fotó: Salah Malkawi/Anadolu Agency/Getty Images)

Ajánljuk még