Aktuális

Libabőr! A tűzijáték után a Himnusz szólt, miközben görögtűz zuhogott az Erzsébet hídról

Uniós biztos: Hatékonyabb együttműködésre van szükség a migráció kiinduló országaival

Mivel az Európai Unióban irányuló összes migrációs útvonalon halálesetek sokaságáról érkeznek hírek, aktívabb és hatékonyabb együttműködésre van szükség a migráció kiinduló országaival és a tranzitországokkal egyaránt – jelentette ki Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos Strasbourgban szerdán.

Janusz Wojciechowski, az Európai Parlament plenáris ülésének a menedékjog iránti kérelmekről, valamint az uniós tartózkodásra jogosulatlanok visszatéréséről szóló megállapodások végrehajtásától tartott vitáján arra hívta fel a figyelmet, hogy a Földközi-tenger térségében az év első három hónapjában négyszeresére nőtt az illegális bevándorlók száma.

Közölte: az EU a migrációkezelés hosszú távú megoldását akarja kialakítani, amelynek része, hogy az EU és tagállamai gazdasági és szociális fejlesztéseket finanszíroznak unión kívüli országokban. Emellett befektetnek a klíma- és környezetvédelem területén, amelyek szintén az illegális migráció okai között szerepelnek – mondta.

Az EU átfogó partnerségeket alakít ki, amelynek részeként félmilliárd eurót fektetett a határigazgatás javításába és az embercsempészet elleni küzdelembe Észak-Afrikában és a Nyugat Balkánon

– közölte.

Emellett erősíti együttműködését a származási országok mellett a tranzitországokkal azok méltányos visszafogadására, akiknek nincs joguk az Európai Unióban maradni – hangoztatta. Az EU felülvizsgálhatja kereskedelempolitikáját olyan esetben, ha egy partnerország nem működik együtt a visszatérítésben – emelte ki.

Az EU-s menekültügyi jogszabályok csak a határokon, illetve a tagállamokban teszik lehetővé a menedékkérelmek elbírálását, azok kiszervezése unión kívüli országba nem egyeztethető össze az uniós joggal – mondta az uniós biztos.

Kapcsolódó tartalom

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: az Európai Unió elhibázott és engedékeny migrációs álláspontja helyett Európában olyan politikára van szükség, ami az erős határvédelemre, a menekültügyi eljárásokkal való visszaélések megakadályozására és a harmadik országok támogatásra épül.

„Régi magyar álláspont és javaslat, hogy a menedékkérelmeket az EU területén kívül kell elbírálni. Ennek megvalósításához csak politikai akaratra van szükség” – fogalmazott.

Ha Európa segíteni akar a valódi menekülteken, különbséget kell tennie a gazdasági bevándorlók és a menekültek között

– szögezte le. A menekültügyi rendszerrel való visszaéléseknek véget kell vetni, és Európának meg kell akadályoznia az illegális belépéseket – jelentette ki.

Noha Európának kétség kívül támogatnia kell az unión kívüli országokat, ez nem lehet feltétel nélküli. Ezeknek az országoknak együtt kell működniük Európával: meg kell akadályozniuk az illegális migrációt és vissza kell fogadniuk az Európából kiutasítottakat – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Ajánljuk még