Megrázó

Több méter mélyen fúródott a földbe a kisrepülő Ráckeresztúron

Több ezerrel nőtt az illegális határátlépések száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban csütörtöktől megszűnik a koronavírus-járvány idején bevezetett intézkedés, amely lehetővé tette az illegális migránsok visszatoloncolását a déli határon. A 2020-ban bevezetett korlátozások következtében valamelyest mérséklődött a közép-amerikai országokból érkezők száma, de ennek ellenére is rekordszámú bevándorlót regisztráltak. Az amerikai hatóságok most attól tartanak, az intézkedések megszűnésével még nagyobb tömegek érkezhetnek a határra, ahol az elmúlt napokban érezhetően megnőtt a forgalom: már napi több mint hétezerre nőtt az illegális határátlépések száma.

Több százan várnak arra San Diego közelében, hogy átessenek a hatósági átvilágításon, és abban reménykednek: jogszerűen beléphetnek az Egyesült Államok területére. A folyamat azonban nagyon nehézkesen halad.

A senki földjére egyre többen jutnak be. Azt hiszem, arra számítottak, hogy a határőrség gyorsan elszállítja őket, és átesnek a procedúrán. Ehelyett vannak olyanok, akik már akár hét napja is itt vannak” – mondta az egyik önkéntes.

Kapcsolódó tartalom

„Egyre csak növekszik a számuk. A múlt hét végén körülbelül 120-125-en voltak, most pedig azt látjuk, hogy a számuk megközelítheti a 400-at vagy 500-at” – mondta egy migránsjogvédő aktivista, aki azzal is segíti a várakozókat, hogy feltölti lemerült mobiltelefonjaikat.

Az illegális határátlépések száma napi több mint 7000-re ugrott az elmúlt napokban az Egyesült Államok déli határán, ami a következő időszakban tovább emelkedhet.

Május 11-én ugyanis hatályát veszíti a 2020 márciusában a világjárvány miatt bevezetett rendelkezés, amely a közegészségügyi körülményekre hivatkozva lehetővé tette a déli határon jogosulatlanul érkezők nagy részének visszaküldését. Csütörtöktől azonban a migránsok ismét menedékjogot kérhetnek, a döntés pedig évekig is elhúzódhat, azalatt pedig nem toloncolhatják ki őket.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai belbiztonsági miniszter nemrég úgy nyilatkozott:

az embercsempészek megpróbálják kihasználni a jogszabályváltozást, és azt az álhírt terjesztik, hogy a határ nyitva áll.

„Hadd legyek világos: a határunk nincs és nem is lesz nyitva május 11-e után” – jelentette ki Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter még április végén.

Noha a Biden-adminisztráció úgy döntött, hogy eltörli a korlátozásokat, a jelek szerint Washington az illegális bevándorlás növekedésére számít és előkészületeket tett a határellenőrzés szigorítására. A Fehér Ház 1500 katonát vezényelt a mexikói határra, hogy segítsék a már ott szolgáló több mint kétezer nemzeti gárdista munkáját, és támogassák a határőrséget. A számok már most is emelkednek.

Kapcsolódó tartalom

Áprilisban az amerikai határőrség mintegy 183 000 migránst tartóztatott fel, ami 13 százalékos növekedést jelent márciushoz képest.

A jövőben Amerika déli határa felé induló migránsok elrettentésére a Biden-kormányzat új jogszabály kiadását tervezi. Ez megtagadná a menedékjogot a legtöbb olyan illegális bevándorlótól, aki az Egyesült Államok felé tartva áthaladt egy másik országon anélkül, hogy védelmet kért volna.

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

Ajánljuk még