Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Lejár a „Trump-rendelet”: zöldsapkásokat vezényelnek a határra Texasban

| Szerző: hirado.hu
Különleges katonai erőket vesz igénybe Texas kormányzója, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók többezres hullámainak akadálytalan betörését azt követően, hogy május 11-én lejár az úgynevezett 42-es jogcím hatálya. Ezzel megszűnik a Donald Trump elnök rendelete alapján eddig fennálló lehetőség, hogy a migránsokat visszaküldjék Mexikóba.

Az úgynevezett zöldsapkásokat, a Nemzeti Gárda különleges, taktikai alakulatait vezényelte hétfőn az Egyesült Államok déli határára Greg Abott texasi kormányzó. A művelet célja, hogy lelassítsák a Közép- és Dél-Amerikából érkező migránstömegek várhatóan megugró létszámú hullámait – közli a dailywire.com. Abbott többször is nyíltan bírálta Joe Biden amerikai elnököt az úgynevezett „nyitott határok politikája” és a „42-es jogcím”, a Trump-korszak közegészségügyi rendeletének megszüntetéséről szóló döntése miatt, amely

lehetővé tette az illegális bevándorlók azonnali kiutasítását.

Kapcsolódó tartalom

Az előző elnök a Covid-19-es korlátozások idején hozta meg ezt a rendelkezést az Egyesült Államok törvénykönyvének 42. cikkelyére hivatkozva.

Bűnözés határtalanul

Egyes becslések szerint a rendelkezés megszüntetése az illegális migráció újabb hullámát hozhatta magával, naponta akár 13 ezer illegális migráns belépésével.

A Texasi Nemzeti Gárda hétfői közleménye szerint az alakulatok közreműködnek „a határ biztosításában, a Texasba irányuló kábítószer-, fegyver- és embercsempészet megállításában, valamint a határokon átnyúló bűnözés megelőzésében, felderítésében és a bűnözők elfogásában”. Abbot bejelentette, hogy

sor kerülhet a Texas Tactical Border Force keretéből akár 10 ezer speciálisan kiképzett nemzeti gárdista, emellett a texasi véderő 1200 katonájának bevetésére a texasi határ biztosításása érdekében.

A kormányzó sajtótájékoztatóján kijelentette: a katonákat a határ mentén lévő „forró pontokra” vezénylik, „hogy visszaverjék és visszafordítsák azokat a migránsokat, akik illegálisan próbálnak bejutni Texasba.” Hozzátette: a zöldsapkások azonosítják és betömik a határ védelmi rendszerének réseit, és lezárnak mintegy 29 átkelőhelyet.

A Nemzeti Gárda különleges alakulatai többek között repülőgépeket, hajókat, éjjellátó berendezéseket és rohamfelszereléseket is igénybe vesznek. A közleményből kiderül: az alakulatok a Rio Grandén több száz folyami mérföldön át járőröznek, drónokat és helikoptereket is bevetve.

Kapcsolódó tartalom

Rendkívüli állapot

Raul Ortiz, a határőrség vezetője a múlt héten arról számolt be, hogy a rendfenntartó erők három nap alatt több mint 22 000 elfogást hajtottak végre a déli határon – ez napi 7000 főnyi illegális migráns behatolását jelenti.

Joe Biden a múlt héten szintén bejelentette, hogy a kormány 1500 katonát küld a déli határra „adminisztratív és logisztikai feladatok ellátására”, s emellett a határőrségre bízza a határőrizetet és a migránsok elfogását. A Fox News felidézi: miközben Bidennek ezt a lépését néma csendben fogadta a sajtó, valóságos hisztériakeltés folyt a Trump-időszakban, amikor az akkor hivatalban levő elnök küldött katonákat ugyanide.

El Paso demokrata polgármestere, Oscar Leeser rendkívüli állapotot hirdetett városában a 42-es jogcím lejárta előtt.

A város utcáin már most is illegális migránsok alszanak.

A szükségállapotot bejelentő sajtótájékoztatón Leeser elmondta, hogy Juarezben járt, és látta, hogy a migránsok az amerikai határ túloldalán táborozva várják a jogszabály lejártának időpontját.

Kapcsolódó tartalom

Abbott kormányzó azt mondta, hogy

folytatja a migránsok buszokkal történő elszállítását a demokraták által irányított városokba, például Chicagóba és New Yorkba,

valamint együttműködik az állami törvényhozókkal annak érdekében, hogy bűncselekménnyé nyilvánítsák a Mexikóból illegálisan Texasba történő belépést, és 10 éves minimális börtönbüntetéssel sújtsák.

(Kiemelt kép: Az amerikai határőrség rendőrei próbálják feltartóztatni a migránsáradatot. Különböző nemzetiségű migránsok rekedtek a San Diego–Tijuana határszakasz két határkerítés-rendszere közé 2023. május 9-én. Fotó: Carlos A. Moreno/Anadolu Agency/Getty Images)

Ajánljuk még