Fontos

Szijjártó Péter: Új kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia között

Kamala Harris vezeti a mesterséges intelligencia szabályozására létrejött testületet, miközben a wifire sem tud csatlakozni?

| Szerző: hirado.hu
Még azt is kétlem, hogy Kamala Harris saját wifi routere csatlakoztatására képes lenne, nemhogy a mesterséges intelligencia (MI) megértésére – így kommentálta Elon Musk azt az értesülést, hogy az amerikai alelnök „MI-cárként” fogja vezetni a mesterséges intelligencia szabályozására tett erőfeszítéseket.

Forrni kezdett az internet világa azt követően, hogy Kamala Harris amerikai alelnök

találkozott a Google, a Microsoft és az OpenAI&Anthropic vezetőivel,

hogy megvitassák, hogyan lehetne csökkenteni a mesterséges intelligencia által jelentett kockázatokat.

Kapcsolódó tartalom

„Úti élményeim”

A demokrata kormányzat 140 millió dolláros beruházást jelentett be hét új MI-kutatóintézet létrehozására, ezek munkája tartozik majd Harris felügyelete alá. Az AP az ügy fejleményeit ismertetve arról is beszámol, hogy

Olaszország ideiglenesen betiltotta a ChatGPT-t

az európai adatvédelmi szabályok megsértése miatt, míg a brit versenyfelügyelet bejelentette, hogy megkezdi az MI-piac felülvizsgálatát.

Visszafelé sülhet el Joe Biden elnök kétségbeesett kísérlete Kamala Harris rehabilitálására – figyelmeztet a Fox News amerikai hírtelevízió, amely Az ötök című vitaműsorában is foglalkozott az alelnök nagy port felkavaró és rengeteg viccelődést, illetve gúnyos megjegyzést is kiváltó új tisztségével.

„Ez nem egy megírandó beszámoló az utazáson szerzett élményeinkről! A mesterséges intelligencia korunk egyik legnagyobb veszélyforrása, komoly kihívás a kormányzat részére. Egy olyan kihívás, amelyet minden kortárs gondolkodó úgy ír le, mint a legnagyobb veszélyt korunkban” – fogalmazott a beszélgetés során Greg Gutfeld politikai kommentátor.

Kapcsolódó tartalom

Szerinte Kamala Harris talán látott egy részt a Lost in Space – Elveszve az űrben sorozatból, ezután bekövette Robby robotot – és most kompetensnek érzi magát a feladatra.

Neumann János helyett egy konnektor

Hasonló, erőteljes szkepszissel fogalmazott Elon Musk a Twitter és a Tesla milliárdos tulajdonosa is. Amjad Masad, a Replit szoftveres startup vezérigazgatója a Twitteren tette föl neki a kérdést:

azt hitte, hogy feltámasztják „Von Neumannt”, és őt bízzák meg az AI szabályozásának vezetésével?

(Neumann János magyar származású matematikus vetette föl először 1958-ban a „technológiai szingularitás” veszélyét, az emberfeletti, az ember által már nem befolyásolható intelligencia megjelenését – a szerk.)

 

Musk erre válaszolva kétségét fejezte ki, hogy Harris saját wifi routere csatlakoztatására képes lenne – nemhogy a mesterséges intelligencia megértésére. A technológiai cégvezetőkkel történő egyeztetésre egyébként

nem hívták meg Muskot, aki kritikusan viszonyul a jelenlegi amerikai kormányzathoz.

Kamala Harrisről szűkebb pátriája, Kalifornia egyik vezető lapja, a Los Angeles Times írta le, hogy a választók 53 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van róla, ez mínusz 12 százalékpontos értéket jelent – ezért is próbálhatott neki Joe Biden elnök mentőövet dobni ezzel a pozícióval.

Csakhogy az amerikaiak egyszerűen nem bíznak benne – írja a Fox News híroldalán Jason Chaffetz. A mára visszavonult republikánus politikus felidézi: 2022 szeptemberében, amikor rekordszámú, kétmillió ember lépte át a határainkat, és a drogkartellek kiterjesztették jól jövedelmező emberkereskedelmüket és fentanilcsempészésüket amerikai földre, Harris kétszer is azt mondta az NBC műsorában a hitetlenkedő Chuck Toddnak, hogy a határ biztonságos. Persze ekkoriban még nem is vette a fáradtságot, hogy odamenjen – tette hozzá Chaffetz.

 

 

A politikus szerint a Biden-kormányzat

Harris minden, a nyilvános szereplésekből adódó problémáját a választók eredendő rasszizmusának és szexizmusának tulajdonít,

ahogy azt Ron Klain, Biden korábbi kabinetfőnöke is állította – írja Chaffetz.

Harris közszerepléseit szinte egységes elutasítás kíséri; Chaffetz szerint az alelnök beszédeit a hiábavaló közhelyesség, a laposság és a „gaslighting”, a másik fél alantas érzelmi manipulálása jellemzi.

Kapcsolódó tartalom

„A tudós asszony”

Kamala Harris alelnöki ciklusa elején már több alkalommal is megpróbálta saját magát „a tudomány embereként” beállítani, ám ezek a kísérletek rendszerint balul sültek el.

 

Amikor iskolás gyerekeknek tartott a NASA kutatásait népszerűsítő tanórát,

kiderült, hogy a foglalkozáson készült és propagandacélokból közzétett felvételen a Harrist lelkesen követő nebulók gyerekszínészek voltak.

A francia fővárosban járva 2021 novemberében a semmiféle természettudományos végzettséggel nem rendelkező alelnök ellátogatott a Pasteur Intézetbe, ahol szintén felvétel készült a vizitről. Harris úgy beszélt a neves intézet tudósaival, mintha kisgyermekekhez intézné szavait: nagyon hangosan, nagyon tagoltan, mondandóját igencsak leegyszerűsítve – ráadásul erőteljes francia akcentussal – derült ki a Fox News által közzétett felvételből.

Harris hitelvesztettségét jellemzi, hogy az esemény idején az egyik Twitter-hozzászóló reményét fejezte ki, hogy a felvételen látható kutatók nem statiszták, mint a Harris „tanóráján” asszisztáló gyermekszínészek.

„Azzal, hogy újra rivaldafénybe állítja Harrist, a Biden-adminisztráció azt reméli: meg tudja győzni a szkeptikus közvéleményt arról, hogy Harris szükség esetén képes átvenni az elnöki posztot. Ez különösen fontos, hiszen Biden a történelem legidősebb amerikai elnöke. De

ha ezek a kísérletek arra, hogy Harrist intelligensnek tüntessék fel, valójában mesterségesek, akkor fennáll annak a veszélye, hogy annak az ellenkezőjét bizonyítsák”

– mutat rá Chaffetz.

Kiemelt kép: Kamala Harris alelnök beszédet mond a Howard Egyetemen, Washingtonban 2023. április 25-én (Fotó: Kent Nishimura/Los Angeles Times/Getty Images)

Ajánljuk még