Interjú

75 éves Reviczky Gábor, aki elárulta, mit kívánna, ha kifogná a csodatévő aranyhalat

Hidvéghi Balázs: A brüsszeli korrupció miatt átfogó változásra van szükség

A brüsszeli korrupció miatt átfogó változásra van szükség, amelyre a jövőre esedékes európai parlamenti választások adnak majd alkalmat, a szavazással ugyanis egy új kezdetet lehet majd támogatni – jelentette ki Hidvéghi Balázs, az Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán.

Hidvéghi Balázs, az EP plenáris ülésének szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarország az unió minden korrupcióellenes intézkedését támogatja. Abszurdnak tartja ugyanakkor, hogy az az Európai Bizottság tesz javaslatot egy újabb, szankciókat kilátásba helyező, unión kívüli országokat is megcélzó korrupcióellenes szabályozásra, amelyik az unió történetének legsúlyosabb belső korrupciós ügyét még mindig nem tárta fel.

Kapcsolódó tartalom

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlamentet érintő, december elején kirobbant korrupciós botrány mellett nemrégiben az Európai Bizottság esetében is „alapvetően elfogadhatatlan működési módra derült fény”. Ennek ellenére belső vizsgálat, vagy szembenézés nem történt Brüsszelben – emelte ki.

Szembenézés nem is várható el azoktól a politikusoktól, akik ebben a hálózatban benne voltak, akik működtették” – jegyzete meg a fideszes politikus, majd hozzátette: ezzel szemben az uniós erőfeszítések arra irányulnak, hogy a brüsszeli korrupciót érintő tényeket elfedjék, bagatellizálják, legfeljebb egyéni hibaként tüntessék fel.

Kifejtette, noha mindig fontos a korrupcióellenes fellépés, Magyarország úgy gondolja, hogy az Európai Parlamentnek előbb világossá kell tennie belső szabályait, azokat be kell tartania és tartatnia.

Csak azt követően érdemes napirendre tűzni a korrupcióval kapcsolatos újabb jogalkotást és a külső partnerek szankcionálásának lehetőségét – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még