Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

EU-biztos: Az uniónak továbbra is segítenie kell Ukrajna mezőgazdaságát

Fontos, hogy az Európai Unió továbbra is segítse Ukrajna mezőgazdaságát, ugyanis a termőföldeket orosz aknák teszik művelhetetlenné – jelentette ki Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos Strasbourgban szerdán.

Janusz Wojciechowski az Európai Parlament plenáris ülésének az ukrán gabona európai piacokon való megjelenésével kapcsolatban tartott vitáján arra emlékeztetett, hogy az orosz agresszióra válaszul és az ukrán gazdaság támogatására az Európai Unió már 2014-ben megnyitotta piacait az ukrán mezőgazdasági termékek előtt.

Közölte ugyanakkor, hogy a 2022 februárjában kezdődött ukrajnai háború okozta szállítási nehézségek miatt a termékek jelentős részét a szomszédos országokban – Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában – értékesítettek, ami

felborította az egyensúlyt a helyi piacokon.

„Az Európai Bizottság tudatában van a helyzetnek, válaszul rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozataláról, hogy enyhítse az uniós importkorlátozás ideiglenes feloldása okozta nehézségeket” – fogalmazott Wojciechowsk, majd hozzátette: az unió emellett 100 millió eurós alapot hoz létre az érintett gazdák megsegítésére.

Kapcsolódó tartalom

Azok az országok pedig, amelyek nemrégiben importtilalmat rendeltek el a búzára, a kukoricára, repcére, napraforgómagra és minden más, Ukrajnából származó termékre, kötelezettséget vállaltak arra, hogy megszüntetik az egyoldalú intézkedést – közölte. Az Európai Unió továbbra is megtesz mindent, hogy segítsen azon országoknak, melyek gazdaságának szüksége van támogatásra – tette hozzá az uniós biztos.

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában úgy fogalmazott: „nem hagyjuk, hogy Brüsszel felelőtlen döntései miatt csődbe menjenek a magyar gazdák”. Rámutatott:

az Európai Bizottságnak óriási a felelőssége, hogy az afrikai éhezőknek szánt gabona jó része az unió keleti határain levő országokban rekedt.

„Brüsszelnek tudomásul kell végre vennie, hogy a mi gazdáink problémái ugyanolyan jelentősek, mint a nyugatiaké, a piacok zavarai keleten és nyugaton is európai problémát jelentenek. Elítéljük a közép-európai tagállamokat sújtó kettős mércét, és nem engedjük, hogy a háború és Brüsszel elhibázott döntéseinek árát a magyar gazdákkal fizettessék meg” – tette hozzá Győri Enikő.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő felszólalásában kifejtette: elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság olyan rosszul előkészített és átgondolatlan intézkedéseket erőltet rá a tagállamokra, amelyekkel a „haszonleső spekulánsok” folyamatosan visszaélnek, súlyos károkat okozva ezzel a közép-európai gazdáknak.

A politikus beszédében felszólította az Európai Bizottságot, hogy fordítson nagyobb figyelmet legfőbb feladatára: az európai emberek érdekeinek védelmére. „Továbbra is készek vagyunk segíteni Ukrajnának, de nem hagyjuk, hogy a felelőtlen döntések miatt saját gazdáink menjenek tönkre” – zárta felszólalását Hidvéghi Balázs.

Ajánljuk még