Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Brazília közvetítő szerepet vállalna az orosz–ukrán háború rendezése érdekében

| Szerző: hirado.hu
Luiz Inácio „Lula” da Silva brazil elnök kedden bejelentette, hogy Brazília kész közvetítői szerepet vállalni az orosz–ukrán háború rendezésének elősegítésében a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport soron következő csúcstalálkozóján. „A háború folytatása csak még több halálos áldozatot fog követelni, ezért találnunk kell valakit, aki képes a békéről tárgyalni, Brazília pedig készen áll erre” – fogalmazott a brazil elnök.

A G7-csoport tanácskozására május 19. és 21. között kerülhet sor Japánban, Hirosima városában. A találkozón többek között az ukrajnai helyzetről, az energia kérdéséről, az éghajlatváltozás, valamint a munkanélküliség elleni küzdelemről, továbbá gazdasági fejlődésről is szó eshet a brazil elnök szerint. Lula da Silva kedden Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott egyeztetéseket, a holland politikus háromnapos látogatásra érkezett Braziliába.

Mark Rutte holland miniszterelnök és Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a brazíliai Planalto-palotában tartott megbeszélést 2023. május 09-én (Fotó: EPA/Andre Borges)

Tárgyalni kell a békéről, Brazília készen áll erre

Luiz Inácio Lula da Silva és Mark Rutte a tárgyalások után sajtótájékoztató tartott, amelyen Lula arról beszélt, hogy

„a háború folytatása csak még több halálos áldozatot fog követelni, ezért találnunk kell valakit, aki képes lenne a békéről tárgyalni, Brazília pedig készen áll erre”.

Da Silva továbbá kiemelte, a Ruttéval folytatott megbeszélését megelőzően már Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Rishi Sunak brit miniszterelnökkel is tárgyalt a háborúval kapcsolatban, továbbá kijelentette, hogy a békekezdeményezés lehetőségét a soron következő G7-csúcstalálkozón többek között az indonéz elnöknek és a részt vevő vezetőknek is fel fogja vetni.

Kapcsolódó tartalom

Most a diplomáciának jött el az ideje, és nem a háborúnak

A konfliktusban érintett szereplőknek megvannak a maguk érvei, míg Ukrajna köteles ellenállni, mivel az ország területének megszállása elfogadhatatlan, addig az Európai Uniónak is megvannak a maga indokai a meghozott döntések mellett. Brazíliának és más országoknak pedig szintén számos oka van arra, hogy a kompromisszumra törekedjenek – mutatott rá a brazil elnök.

Továbbá arra is emlékeztetett, hogy Brazília korábban az ENSZ-szavazáson elítélte az orosz katonai agressziót.

Most a diplomáciának jött el az ideje, és nem a háborúnak

– tette hozzá. Nem ez az első eset, hogy a brazil elnök a két háborús fél között közvetítői szerepet ellátó „stáb” megalakítását szorgalmazta, továbbá korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok csak elnyújtják a háborút. Da Silva véleményét, kijelentését a fegyverszállításról számos nyugati kormány bírálta; a Fehér Ház szóvivője azt vetette a brazil elnök szemére, hogy a kínai és az orosz propagandát mondja fel, és közben pedig nincs tekintettel a tényekre.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök (Fotó: Florencia Martin/picture alliance via Getty Images)

Ajánljuk még