Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Begyűjtik a lakosságnál lévő fegyvereket a belgrádi lövöldözés után a szerb hatóságok

Már az első napokban ezres nagyságrendben adták le az illegálisan tartott fegyvereket Szerbiában. A múlt heti tragikus lövöldözések után a hatóságok szigorú intézkedésekkel próbálják visszaszorítani a lakosságnál lévő fegyverek számát, ami a délszláv háború öröksége miatt várhatóan nem lesz egyszerű feladat.

Táskákba csomagolt fegyverekkel érkeznek az emberek az újvidéki rendőrkapitányság épületéhez. Egész nap nagy volt a forgalom, hétfő óta ugyanis itt lehet leadni az otthon illegálisan tartott fegyvereket. Szerbiában mindössze másfél nap alatt 1500 fegyvert, 50 ezer lőszert, 100 kézigránátot adtak le, de olyan is volt, aki páncéltörő rakétavetőt vitt be. Egy hónapig mindenki úgy adhatja le az engedély nélkül tartott fegyverét, hogy nem firtatják annak származását.

Kapcsolódó tartalom

„Arra kérem a polgárokat, hogy a leadáskor a fegyvert szedjék szét, a lőszert külön tárolják. Ez mindannyiunk biztonsága érdekében fontos” – mondta Nikola Petrovic, az újvidéki rendőrkapitányság vezetője.

Múlt csütörtökön a Belgrádtól csaknem 40 kilométerre található Mladenovac melletti iskola udvarán egy fiatal férfi apja automata géppuskájával nyitott tüzet.

Kapcsolódó tartalom

Legalább nyolcan meghaltak és 14-en megsebesültek. Alig két nappal korábban pedig egy hetedikes diák támadt fegyverrel a társaira egy belgrádi iskolában. Abban a lövöldözésben nyolc diák és egy biztonsági őr halt meg. De rajtuk kívül még hat gyermek és egy tanár is megsebesült. Többen azóta is kórházban vannak.

Kapcsolódó tartalom

A tömeggyilkosságokra adott válaszként a szerb kormány a vonatkozó törvények szigorítását jelentette be, illetve egy hónapos amnesztiát hirdetett az illegális fegyverek és lőszerek leadására.

„Több mint egymillió lőszert fogunk begyűjteni, ezzel sokak életét megóvjuk. Közben a parlamentben szigorítjuk a fegyvertartási törvényeket is. A meghirdetett egy hónap türelmi idő után a rendőrök minden illegális fegyvertartóra lecsapnak. Ha úgy gondolják, hogy akár három darab be nem jelentett lőszer miatt érdemes öt, tíz, tizenöt évet ülni, semmi gond, csak csinálják” – mondta Aleksandar Vucic szerb elnök.

Kapcsolódó tartalom

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Mostantól az engedéllyel rendelkezők otthoni fegyvertartását is szigorúbban ellenőrzik, és egyelőre felfüggesztik a további engedélyek kiadását.

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még