Rendkívüli

Kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat Kanada történetének legnagyobb aranylopási ügyében

A ChatGPT által generált téves információ terjesztése miatt vettek őrizetbe egy férfit

A kínai hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Open AI cég mesterséges intelligenciára épülő chatbotja, a ChatGPT által létrehozott álhírt terjesztett egy vonatbalesetről – közölte a helyi rendőrség szerdán.

A mesterséges intelligencia által generált kitalált hír arról szólt, hogy vonatbaleset történt a Kína északnyugati részén fekvő Kanszuban, és az álhír szerint a szerencsétlenségben meghalt kilenc építőmunkás. A történetet a férfi április 25-én tette közzé a közösségi médiában, és a hírre több mint tizenötezer kattintás érkezett – közölte a pingliangi rendőrség.

Kínában idén januárban lépett életbe törvény a digitálisan manipulált médiatartalmak (deepfake) korlátozásáról. A szabályozás értelmében a szolgáltatók és a felhasználók számára tiltják, hogy deepfake technológiával valótlan tartalmakat állítsanak elő és tegyenek közzé.

Kapcsolódó tartalom

Összesen 25, különböző IP-címmel regisztrált felhasználó adott hírt a kitalált balesetről a Paicsiahao nevű platformon. A rendőrség azután tartóztatta le a Hung vezetéknévű gyanúsítottat, hogy a nyomozás során megvizsgálták az összes fiókot, és a szálak a férfi cégéhez vezettek.

A rendőrségi közlemény szerint a férfi a ChatGPT által generált híreket szerkesztette és töltötte fel a Baidu technológiai óriás tulajdonában lévő platformra.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még