Aktuális

Lövöldözés volt egy finnországi iskolában, többen megsebesültek

Több szigorítás is életbe lépett Szerbiában – rendőri jelenlét mellett folyik az oktatás az iskolákban

Több szigorítás is életbe lépett hétfőtől Szerbiában a múlt heti két lövöldözés után, amelyben tizenheten meghaltak, többen pedig súlyosan megsérültek. Akik illegálisan tartják otthon fegyverüket, azoknak egy hónapjuk van, hogy átadják azokat a hatóságoknak. Szerbiában amellett, hogy szigorítják a fegyvertartási szabályokat, növelik a rendőri jelenlétet az iskolákban és azok környékén, valamint a zsúfolt helyeken, például a köztereken és a pályaudvarokon.

 

Ami eddig az Egyesült Államokban volt megszokott látvány, hamarosan a szerb iskolákban is az lehet. A következő időszakban ugyanis a szerb kormány növeli a rendőri jelenlétet az iskolákban és azok környékén. Szigorú rendőri jelenlét mellett kezdték meg a tanítást több vajdasági iskolában is.

„Érdeklődtek az iskolakezdés pontos idejéről és arról, meddig vannak a gyerekek az iskolában” – mondta Szűcs Anna, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója.

„Láttam őket többször is az udvaron, a folyosókon, illetve az utcán. Ahogy ígérték, jelen voltak mindenhol, ahol kellett” – fogalmazott Matuzik Anikó, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola pedagógusa.

A szerb kormány számos szigorításról döntött, miután két nap alatt két tömegmészárlás is történt Szerbiában a múlt héten. 17-en meghaltak és csaknem húszan megsebesültek, miután szerdán egy 13 éves fiú, csütörtökön pedig egy 21 éves fiatal lövöldözött.

Kapcsolódó tartalom

Múlt csütörtökön a Belgrádtól csaknem 40 kilométerre található Mladenovac melletti iskola udvarán egy fiatal férfi apja automata géppuskájával nyitott tüzet. Legalább nyolcan meghaltak és tizennégyen megsebesültek. Alig két nappal korábban pedig egy hetedikes diák támadt fegyerrel a társaira egy belgrádi iskolában. A lövöldözésben nyolc diák és egy biztonsági őr halt meg, rajtuk kívül még hat gyerek és egy tanár is megsebesült. Többen azóta is kórházban vannak.

Szerbiában a kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a lakosságnál, ami sokak szerint biztonsági kockázatot jelent.

Szerbiában egyes becslések szerint több százezer, akár egymilliónál is több fegyvert tarthatnak az otthonokban, a hatóság tudta nélkül.

Ezen változtatna most a szerb kormány, amely úgy döntött, mostantól mindenki köteles beszolgáltatni az illegálisan tartott fegyverét. Erre június 8-ig van lehetőség a helyi rendőrkapitányságokon.

„Egy hónapos határidő van, hogy ezek az illegális fegyverek és lőszerek eljussanak a hatóságokhoz. Aki nem él a lehetőséggel, az eddiginél súlyosabb büntetésre számíthat” – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök.

Mostantól az engedéllyel rendelkezők otthoni fegyvertartását is szigorúbban ellenőrzik, és egyelőre felfüggesztik a további engedélyek kiadását. az országban.

A lőterekre pedig nem lehet majd kiskorúakat bevinni, miután kiderült, hogy az iskolában lövöldöző tinédzser korábban az apjával rendszeresen járt lőtérre, ahol együtt gyakorolták a fegyverek és lőszerek használatát.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA

Ajánljuk még