Időjárás

Visszatér a nyári idő, mutatjuk, hány fok várható

Olaf Scholz: Az európai munkaerőhiányt a jogszerű bevándorlás orvosolhatja

Európának munkaerőre van szüksége, a jelenlegi munkaerőhiányt a szabályozott, okos, ellenőrzött és jogszerű bevándorlást lehetővé tevő migrációs politika orvosolhatja – jelentette ki a német kancellár Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kedden.

Olaf Scholz, az Ez Európa címmel rendezett EP-vitán a közös uniós migrációs és menekültügyi megállapodás mihamarabbi elfogadását sürgette, amelynek középpontjában – szavai szerint – a szolidaritásnak kell állnia.

Kapcsolódó tartalom

Az illegális migrációt úgy kell kezelnie az Európai Uniónak, hogy az európai értékeket ne árulja el közben – hangsúlyozta.

A német kancellár kijelentette: Európának új szabadkereskedelmi megállapodásokat kell kötnie, és egyenlő feltételek melletti partnerségeket kell kialakítania.

Ha az elkövetkező években sem változtatunk hozzáállásunkon a szabadkereskedelmi megállapodásokat illetően, akkor mások diktálják majd a szabályokat, alacsonyabb környezetvédelmi és társadalmi normákkal” – fogalmazott.

A gyarmatosítás következményeinek leküzdése az afrikai, ázsiai és latin-amerikai országokkal kötött európai partnerség alapvető eleme kell legyen – mondta Scholz, majd hozzátette: az ilyen partnerségeknek hátra kell hagyniuk az elmúlt évtizedek eurocentrikus nézetét, javítaniuk kell az élelmezésbiztonságot, le kell küzdeniük a szegénységet, és segíteniük az éghajlat és a környezet védelmét.

Európának a világ felé kell fordulnia” – fogalmazott a német kancellár, majd hozzátette: egy kibővített és megreformált Európai Unióra van szükség, amelyhez az EU külpolitikájában több döntés kell hozni minősített többséggel.

Kapcsolódó tartalom

A német kancellár azt is hangsúlyozta, hogy „a rivalizálás és a verseny erősödött” Kína részéről. – Kína partner, versenytárs és rivális, ugyanakkor nem a kapcsolatok felszámolására, hanem okos kockázatcsökkentésre kell törekedni Pekinggel kapcsolatban – mondta.

A német kancellár kijelentette továbbá: Európának nem szabad megijednie Oroszország győzelemnapi katonai felvonulásán bemutatott fegyvereitől. „Legyünk kitartóak és rendíthetetlenek Ukrajna támogatását illetően” – fogalmazott Scholz.

Olaf Scholz, aki Roberta Metsola EP-elnökkel tartott sajtótájékoztatót az uniós parlamentben, közölte: az EU az Oroszországgal szembeni szankciók hatékonyságának javításán dolgozik. Cél a meglévő szankciók betartatása – hangsúlyozta. A következő, immár 11. szankciós csomag nem az utolsó – tette hozzá a német kancellár.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok európai parlamenti képviselője felszólalásában azt mondta, Olaf Scholz pártjának, a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) a korábbi politikája mára teljesen kiszolgáltatta Németországot a putyini Oroszországnak, Közép-Európában pedig az európai értékeket támadó olyan politikusokkal barátkozott, mint Orbán Viktor miniszterelnök és kiszolgálói.

Kapcsolódó tartalom

Noha – véleménye szerint – Scholz kancellár számra fontosak a német nagyvállalatok érdekei, a szabadság, a demokrácia és az európai népek közötti szolidaritás legalább ennyire fontos – emelte ki.

Ahogyan Oroszországgal szemben itt a változás ideje, úgy itt van Közép-Európában is” – fogalmazott.

A politikus végezetül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint „európai tanítványaival” szembeni együttes fellépésre, és Közép-Európa közös felzárkóztatására szólított fel.

Ajánljuk még