Aktuális

Az angol gólvágó a Bayern Münchenhez igazolt

Maffiaparadicsommá vált Németország?

| Szerző: hirado.hu
Múlt héten a dél-olaszországi Calabria régióból irányított maffia elleni razziát bonyolítottak le a hatóságok Németországban, melynek következtében a ’Ndrangheta nevű olasz szervezett bűnözői csoport számos feltételezett tagját letartóztatták. A maffiaszervezetek problémája azonban mélyen gyökerezik Németországban, a hatóságok pedig nem tesznek határozott lépéseket a tevékenység felszámolása érdekében, így felmerül a kérdés, tényleg maffiaparadicsommá vált Németország?

 

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a ‘Ndrangheta nevű olasz szervezett bűnözői csoport több mint harminc feltételezett tagját a múlt héten letartóztatták Németországban, egy nemzetközi művelet keretében. A dél-olaszországi Calabria régióból irányított maffia elleni legnagyobb szabású eljárások közé tartozó művelet németországi akciójához ezernél is több rendőrt mozgósítottak. A központ Észak-Rajna–Vesztfália tartomány volt, ahol egyszerre ötvenegy helyszínen tartottak házkutatást, és tizenöt embert fogtak el. Bajorországban nyolc embert tartóztattak le, köztük négyet európai elfogatóparancs alapján. Türingiában, Rajna-vidék–Pfalzban és Saar-vidéken összesen tizenegy elfogatóparancsot hajtottak végre, és több mint ötven lakást és üzlethelyiséget kutattak át.

„A maffiózók kinevetik a német hatóságokat, mivel tisztában vannak azzal, hogy semmi sem fog történni” – fogalmazott Petra Reski újságíró, aki könyveiben már évek óta a maffiával foglalkozik.

Ez nem a nyomozók bűne, hanem hiányosságok vannak a büntető törvénykönyvben

– tette hozzá. Az újságíró szerint ugyanis a német hatóságok nem tesznek határozott lépéseket a maffiatevékenység felszámolása érdekében. A letartóztatási parancsokat, amelyeket a razziáknál foganatosítottak, a nemzetközi letartóztatási parancsok és az olasz törvények szerint állították ki. A német törvények nem is lettek volna elegendők a bírósági végzéshez.

Németország már évtizedek óta egy paradicsom az olasz maffia számára: az intenzív készpénzforgalom az éttermekben és fagylaltozókban optimális a bűncselekményekből származó pénzek tisztára mosására.

Kapcsolódó tartalom

Németország a maffia hátországa

Petra Reski kiemelte, a probléma része az is, hogy „Németország egy attraktív hátországgá vált a maffia számára, mivel nincs egy erős politikai akarat komoly maffiaellenes törvények megalkotására a pénzmosás és a bűnszervezeti tagság területén. Egy német nyomozó ugyanis azt nem kérdezheti meg, hogy valaki milyen forrást felhasználva nyit meg egy pizzériát vagy éppen egy fagylaltozót. Ehhez konkrét gyanúra van szükség, ami arra utal, hogy a pénz bűncselekményből származik. Olaszországban azonban bizonyítani kell a pénz eredetét, ezáltal sokkal nehezebb az úgynevezett fekete pénzek befektetése”.

Petra Reski újságíróval ért egyet Sandro Mattioli is, aki a „Maffianeindanke” (maffianemköszönöm) elnevezésű  –  a szervezett bűnözés és a maffiatevékenység ellen küzdő – aktivista szervezet elnöke.

Bizonyítékokat foglalnak le rendőrök egy rajtaütésen a németországi Saarlouisban 2023. május 3-án. Egy nemzetközi művelet keretében a német rendőrség több tartományban is rajtaütést hajtott végre és őrizetbe vett több mint harminc bűnözőt, a calabriai maffia, a ‘Ndrangheta feltételezett tagját (Fotó: MTI/AP/DPA/Sebastian Gollnow)

Túl sok készpénz van forgalomban

„Németország a maffia központi pénzmosodája, mégpedig a magas készpénzforgalom és az erős gazdaság miatt, azonban ez a tevékenység leginkább a megfelelő törvények hiányának köszönhető” – mutatott rá Sandro Mattioli.

Már az 1960-as 1970-es években megtelepedtek a maffiaszervezetek Németországban: a Cosa Nostra Szicíliából, a ‘Ndrangheta Calabriából és a Camorra Nápolyból. Ezek a szervezetek nem csupán védelmi pénzeket szedtek be, hanem gyökeret is vertek az országban. Szállodákat, éttermeket és ingatlanokat birtokolnak.

Mattioli szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy „a maffia legális üzleteket is bonyolít az országban, egy német átlagpolgár nem is sejti, hogy mennyire aktív hazájában a maffia”. Németországban mind a politika, mind pedig a gazdaság terén stabilitás tapasztalható, a bűnözők ezért biztosak lehetnek abban, hogy befektetéseik nincsenek veszélyben. „A bűnüldözési szervek csak a legszükségesebb lépéseket teszik meg, azért a nagy, esetlegesen Európát is átfogó razziák igen ritkán történnek meg” – tette hozzá Mattioli.

Őrizetbe vett személy után száll be rendőrautóba egy rendőr egy rajtaütésen a németországi Hagenben 2023. május 3-án (Fotó: MTI/AP/DPA/Alex Talash)

Harcolni kell a pénzmosás ellen

A maffiaellenes szervezet elnöke úgy véli, hogy a pénzmosás elleni küzdelemnek a német bűnüldözésben központi helyet kellene elfoglalnia. Petra Reski újságíró továbbá arra a tényre is rávilágított, mely szerint probléma az is, hogy a maffia által befektetett pénzeket szívesen látják Németországban. „A pénzmosás a német politikusok számára egy kellemes dolog, mivel felpörgeti a gazdaságot.

Ez alatt azonban nemcsak a fagylaltozók üzemeltetését érthetjük – ahol pénzmosás folyik –, hanem a nagy befektetéseket, ingatlanokat, sőt utcarészeket is, amelyeket a maffia előszeretettel felvásárol

– hangsúlyozta az újságíró.

A maffia egy globális szervezet, saját stratégiával rendelkezik, és igen masszív aktivitást mutat Németországban, még ha ez nem is mindig látható. Mattioli szerint

a legutóbbi razziák sikeresek voltak, ugyanis pozitív jelzése van annak, hogy neves klánok érintettek. Mindemellett azonban ez a siker eltörpül amellett, hogy csak a ‘Ndrangheta maffiacsaládnak 505 tagja van Németországban, így ez a néhány letartóztatás még nem jelent komoly győzelmet a maffia elleni háborúban.

Németországnak ennél sokkal többet kell tennie, és más országokkal szorosabban együtt kell működnie – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Bizonyítékokat foglalnak le rendőrök egy rajtaütésen a németországi Saarlouisban 2023. május 3-án (Fotó: MTI/AP/DPA/Beckerbredel)

Ajánljuk még