Időjárás

Berobban ismét a nyár? – nem várt fordulatot vehet az időjárás

Moszkva lebegő fegyvere új fejezetet nyithat a háborúban

| Szerző: hirado.hu
Az orosz légierő néhány hete vetette be először az úgynevezett siklóbombákat az ukrajnai háborúban. A siklóbombák – ahogy arra a nevük is utal – szárnyaik segítségével képesek siklani a levegőben, vagyis nem függőlegesen zuhannak a földre. Ez lehetővé teszi, hogy az orosz vadászpilóták távolabbi célpontokat is eltaláljanak, emellett a légvédelmi radarok is nehezebben észlelik a szerkezeteket.

 

Oroszország először március 24-én vetett be siklóbombákat a háborúban, azóta pedig – ukrán források szerint – naponta legalább húsz ilyen szerkezetet dobtak le ukrajnai célpontok ellen.

A siklóbombákat az teszi különlegessé, hogy szárnyaik vannak, ezért nem függőlegesen zuhannak a földre, hanem vízszintesen is tudnak siklani. Ez lehetővé teszi, hogy a ledobási helyükhöz képest távolabb fekvő célpontokat is eltaláljanak.

Ezenkívül a bombák hosszabb ideig tudnak kis magasságban repülni, aminek köszönhetően a légvédelmi radarok nehezebben észlelik őket.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője a brit Daily Telegraphnak úgy nyilatkozott, hogy a siklóbombák nagyon komoly fenyegetést jelentenek Ukrajna számára. A szóvivő szerint a lebegéses technológia lehetővé teszi, hogy az orosz bombázórepülők pilótái a frontvonaltól távolabb, kevésbé veszélyes helyen oldják ki bombáikat.

„Jelenleg az ellenség ezt az előnyt az orosz–ukrán határ mentén, a frontvonalon és a Fekete-tenger partjánál használja ki. Ezekben a régiókban intenzívebbé vált a siklóbombák bevetése az elmúlt hetekben

– mondta Ihnat.

Kapcsolódó tartalom

A siklóbombák további előnye, hogy olcsóbban és könnyebben gyárthatók, mint a légvédelmi vagy a támadó rakéták. A német Focus Online szerint az orosz hadvezetés ezekkel az új típusú fegyverekkel igyekszik betölteni a drága, nagy pontosságú fegyverek hiánya miatt keletkezett űrt.

A Daily Telegraph tudósítója szerint a siklóbombák az ukránoktól várt tavaszi, nyár eleji offenzívára is hatással lehetnek.

Ukrán és nyugati katonai szakértők úgy vélik, könnyen lehet, hogy az ukránoknak módosítaniuk kell a haditervet is a siklóbombák miatt.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. A képen: a Fecskék nevű orosz műrepülő csoport MiG–29-es vadászgépekkel tart bemutatót a MAKSZ 2021 moszkvai repüléstechnikai kiállításon, a Moszkva melletti Zsukovszkij katonai repülőterén 2021. július 21-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Ajánljuk még