Időjárás

Visszatér a nyári idő, mutatjuk, hány fok várható

Magyar lehet a pénzügyminisztere is Szlovákiának

Horváth Mihály lehet az Ódor Lajos vezette kabinet pénzügyminisztere.

 

A hirado.hu is beszámolt róla, hogy először az ország történetében magyar nemzetiségű miniszterelnöke lehet Szlovákiának.

Kapcsolódó tartalom

Az Új Szó felidézte, hogy Zuzana Čaputová szlovák államfő a Boris Kollár (Sme rodina) házelnökkel és az Eduard Heger (Demokraták) leköszönő miniszterelnökkel történő találkozót követően vasárnap délután hivatalosan is bejelentette, az előre hozott választásokig hivatalnokkormányra bízza az ország irányítását.

A szakértői kormányt Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke fogja vezetni.

Újabb magyar a szakértői kormányban

Kiszivárgott néhány név, kik lehetnek a szakértői kabinet további tagjai. A pénzügyminiszteri széket a lap szerint a jegybank vezető közgazdásza, Horváth Mihály, míg a gazdasági tárcáét a jelenlegi államtitkár, Peter Švec veheti át, a Topky.sk azonban úgy értesült, hogy az utóbbi minisztérium élére Peter Blaškovitšot, a Szlovák Innovációs és Energiaügynökség korábbi igazgatóját nevezhetik ki.

Kapcsolódó tartalom

A lap értesülései szerint Eduard Heger (Demokraták) leköszönő kormányfő külpolitikai tanácsadója, Miroslav Wlachovský lesz a külügyminiszter, aki komoly diplomáciai múlttal rendelkezik, dolgozott már az amerikai, a dán és a brit nagykövetségen is. A portál azt írta, az egészségügyi tárca élére a jelenlegi államtitkár, Michal Palkovič patológus kerülhet, aki Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) távozása után válságmenedzserként tevékenykedett a minisztériumnál.

Kapcsolódó tartalom

A beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI) vezetője Jana Dubovcová volt gyermekjogi ombudsman lehet, aki korábban a PS–Spolu koalíció színeiben indult.

Kiemelt kép: M1

Kapcsolódó hírek

A szlovák kormányválság után magyar nemzetiségű miniszterelnöke lehet Szlovákiának
Felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő, aki ezt Pozsonyban, vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be. Döntését megelőzte, hogy a héten kormányának két minisztere is bejelentette távozási szándékát. A köztársasági elnök a kialakult kormányválságra a megbízott miniszterelnök egyik megoldási javaslatát sem találta elfogadhatónak. Részletek az M1 tudósítójától, Bartal Tímeától.
Külföld
Lemondott a szlovák agrárminiszter is a mérgező szerrel kezelt ukrán gabona miatt
Két nap alatt az ügyvezető szlovák kormány két minisztere jelezte távozási szándékát: Rastislav Kácer külügyminiszter pénteken kérte Zuzana Caputová államfőtől megbízatása visszavonását, Samuel Vlcan agrárminiszter pedig már csütörtökön tette ugyanezt. A kérelmek elbírálását későbbre ígérte az államfői hivatal.
Külföld

Ajánljuk még