Időjárás

Visszatér a nyári idő, mutatjuk, hány fok várható

Korlátoznák az amerikai érdekeltségeket azon kínai vállalkozásokban, amelyek mesterséges intelligenciával foglalkoznak

| Szerző: hirado.hu
Az elmúlt években amerikai cégek 110 milliárd dollár értékben fektettek be olyan kínai cégekbe, amelyek mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó kutatásokban, fejlesztésekben érdekeltek, ám ez most véget érhet. Az illetékes amerikai szervek szankciókat fontolgatnak annak érdekében, hogy a befektetések ne a kínai hadsereg modernizációjához, és az MI-technológia – Peking általi – továbbfejlesztéséhez járuljanak hozzá. Egy közelmúltban elkészült amerikai jelentés szerint a washingtoni kormánynak szorosabban együtt kell működnie szövetségeseivel a probléma hatékony megoldása érdekében.

 

Az illetékes amerikai szervek szankciókat fontolgatnak bizonyos amerikai vállalatokkal szemben, amelyek olyan kínai vállalkozásokba fektetik a pénzüket, amik mesterségesintelligencia-rendszereket fejlesztenek. Az MI-vel foglalkozó kínai cégekbe történő befektetések blokkolására vonatkozó szabályozás már idén életbe léphet. A jövőbeni szabályozással kapcsolatban a Georgetown Egyetem kutatója Ngor Luong közölte,

aggodalomra adhat okot, hogy amerikai technológia kerülhet a kínai hadsereg birtokába, segítve annak modernizációját, vagy épp hozzásegítve Pekinget az MI-technológia továbbfejlesztéséhez.

Kapcsolódó tartalom

Az elmúlt években amerikai cégek több tízmilliárd dollár értékben fektettek be olyan kínai cégekbe, amelyek MI-vel foglalkozó kutatásokban, fejlesztésekben érdekeltek, épp ezért vették fontolóra a szankciók bevezetését az illetékes amerikai szervek.

Az Egyesült Államokban működő Center for Security and Technology jelentése szerint

a 2015 és 2021 közötti időszakban, mesterséges intelligenciával foglalkozó kínai vállalatokba 110 milliárd dollárnyi befektetés érkezett az Egyesült Államokból.

A jelentésből kiderült továbbá, az MI-vel foglalkozó kínai cégekbe érkező összbefektetések 17 százaléka amerikai befektetőktől származik. A fennmaradó részen a kínai, illetve más államok tőkései osztoztak. Ngor Luong szerint az amerikai kormánynak folyamatos tárgyalásokat kell folytatnia szövetségeseivel annak érdekében, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, és hogy hatékonyan tudják kezelni a Kínába irányuló amerikai befektetések ügyét.

Az intézet jelentése megállapította továbbá azt is, hogy a washingtoni kormányzat jelenleg még nincs abban a helyzetben, hogy hatékonyan nyomon kövesse vagy szabályozza a kínai MI-vel foglalkozó vállalatokhoz irányuló befektetéseket.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: foxbusiness.com

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ajánljuk még