Aktuális

Mutatjuk a milliókat érő öt számot

A magyarok döntő többsége mást gondol a hazafias kötelességről, mint a DK-s EP-képviselők

A magyar lakosság négyötöde, de még a baloldali szavazók háromnegyede is egyetért abban, hogy a magyar EP-képviselők hazafias kötelessége, hogy munkájukkal minél több uniós forrást szerezzenek hazánk számára – ez derül ki egy friss közvéleménykutatásból. Emlékeztetnek: néhány hete a DK-s Molnár Csaba arról beszélt, hogy ő ennek éppen az ellenkezőjét érzi hazafias kötelezettségének: vagyis azt, hogy megakadályozza az uniós pénzek Magyarországra érkezését. Pedig a kutatók szerint ritkán látni olyan politikai kérdést, amellyel a kormánypártiak és a baloldaliak nagy többsége is egyetért, az EP-képviselők kötelezettsége azonban ilyen.

 

A Twitteren üzente meg múlt pénteken Daniel Freund baloldali német EP-képviselő, hogy nincs uniós pénz. Vagyis ha Magyarország nem változtat az álláspontján, akkor Brüsszel továbbra is visszatartja a nekünk járó forrásokat.

Kapcsolódó tartalom

Egy nappal korábban Orbán Viktor a budapesti konzervatív találkozón, a CPAC-en tette ismét egyértelművé, hogy mi a magyar álláspont:

nemet kell mondani a migrációra, a genderre és a háborúra.

Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el az igazságügyi törvénycsomagot, amely feltétele volt annak, hogy az eddig visszatartott uniós pénzek megérkezhessenek Magyarországra.

Kapcsolódó tartalom

De Vera Jourová, az Európai Bizottság Magyarországgal mindig kritikus alelnöke máris arra utalt, hogy az unió újabb feltételekkel rukkolhat majd elő.

„Hazafias kötelezettség”

Gyurcsány Ferenc még márciusban beszélt arról, hogy a DK-s EP-képviselőknek nagy szerepe van a pénzek visszatartásában.

„A mi elképesztően aktív európai parlamenti képviselőink iszonyatos mennyiségben tárgyalnak és elvégzik a dolgukat a parlamentben és a bizottság embereivel, folyamatosan” – árulta el Gyurcsány Ferenc.

Kapcsolódó tartalom

Molnár Csaba pedig néhány nappal később még Gyurcsány Ferencnél is tovább ment.

„Nekem hazafias kötelezettségem az, hogy megakadályozzam, hogy az európai uniós pénzek Magyarországra érkezve négy-öt ember zsebében tűnjenek el, mert ez történik. Hazafias kötelezettségem, amelynek minden áron eleget fogok tenni” – hangsúlyozta Molnár Csaba, a DK EP-képviselője.

Kapcsolódó tartalom

Támadásba lendült a hálózat

Úgy tűnik, arról, hogy mi az EP-képviselők hazafias kötelessége, a választók teljesen mást gondolnak. A Real PR 93 közvélemény-kutató reprezentatív felmérése szerint a magyar lakosság négyötöde, de még a baloldali szavazók háromnegyede is egyetért abban, hogy a magyar EP-képviselők hazafias kötelessége, hogy munkájukkal minél több uniós forrást szerezzenek hazánk számára. A kormánypártiak 93, míg a baloldali szavazók 75 százaléka szerint is az uniós pénzek hazahozatala egy EP-képviselő elsődleges kötelessége.

Kapcsolódó tartalom

A vidékiek és a fővárosiak szintén hasonlóan gondolkodnak a kérdésről, mindkét lakossági csoport döntő többsége elvárja a magyar EP-képviselőktől, hogy hazánk érdekében mindent megtegyenek az EU-s források megszerzéséért.

„Meg akarják dolgozni a magyar közvéleményt, és ennek része az, hogy visszatartják az uniós forrásokat”

– mutatott rá Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője.

Deák Dániel a Kossuth Rádióban azt mondta: Daniel Freund és a többi Magyarországot támadó képviselő tevékenysége egy jól felépített hálózatot alkot.

Kapcsolódó tartalom

„Azt akarják mondani, hogy váltsátok le az Orbán-kormányt, és akkor kaptok majd uniós forrásokat, tehát ez egy tipikus nyomásgyakorlási lépés, csak látjuk, hogy nem sikeres lépés, mert azt várják, hogy a magyar gazdaság menjen csődbe, de ez nem következett be, mert a magyar gazdaság stabil, és látszódik, hogy jön ki a válságból. Ezek a politikai nyomásgyakorlások eddig lyukra futottak” – magyarázta a XXI. Század Intézet elemzője.

Kapcsolódó tartalom

Deák Dániel hozzátette: amíg korábban sokan még a létezését is tagadták ezeknek a balliberális hálózatoknak, mára már kijöttek a fényre, és jól látható, hogy egy összehangolt támadás folyik Magyarország ellen, ám a kormánynak a támadásokat eddig mindig sikerült visszavernie.

Kiemelt kép: Molnár Csaba DK-s európai parlament képviselő (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Ajánljuk még