Aktuális

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

„Meghasad a lelkem miattuk” – nem enyhül a fájdalom, a lövöldözések áldozatait gyászolják egész Szerbiában

| Szerző: hirado.hu
Még mindig tart a háromnapos nemzeti gyász Szerbiában, miután a héten két lövöldözésben 17 ember, köztük több gyermek meghalt. Szerdán egy 13 éves fiú, csütörtökön pedig egy 20 éves fiatal lövöldözött. A környező országokat is sokkolta a kettős tragédia.
A szülők a halottaskocsi után mennek 13 éves lányuknak, Ema Kobiljskinek, egy iskolai lövöldözés áldozatának temetésén a belgrádi központi temetőben 2023. május 6-án.  MTI/AP/Armin Durgut
A 13 éves Ema Kobiljskinek, egy iskolai lövöldözés áldozatának szülei lányuk temetésén a belgrádi központi temetőben 2023. május 6-án. MTI/AP/Armin Durgut

Három nappal a lövöldözés után sem enyhül a belgrádiak fájdalma. A Vladislav Ribnikar általános iskola elé folyamatosan érkeznek az emlékezők. Sokan még mindig nem tudják feldolgozni a történetet.

Meghasad a lelkem miattuk, folyamatosan keresem az okokat és a miérteket. Miért pont ő, miért pont mi? És minél többet tudok, annál rosszabb” – mondta ez a nő.

Kapcsolódó tartalom

A belgrádi általános iskolában a 13 éves Kosta Kecmanović apja fegyverével kezdett vérontásba szerdán. Először a biztonsági őrt lőtte le, majd két lánnyal végzett. Végül az osztálytermében folytatta a gyilkolást, válogatás nélkül lőtt a társaira. 57 golyót lőtt ki, amiből 34-el el is talált valakit. A fiú összesen 9 embert ölt meg. Heten, köztük egy tanár, megsérült.

Kiderült: az elkövető sem alkoholt, sem kábítószert nem fogyasztott. Az agressziót pedig az váltotta ki benne, hogy sokáig kiközösítve érezte magát.

Borzalmas, nem tudok aludni a történtek miatt. Azon az éjjelen is mobiloztam, amikor a másik tragédia történt. Az is nagyon megrázott” – mondta egy nő.

Az áldozatok iránti kegyeletből elhelyezett játékmackók a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskola kerítésén. MTI/AP/Armin Durgut

Egy nappal a borzalmas tragédia után ugyanis, csütörtökön újabb vérengzés zárta meg az országot. Mladenovacnál a 21 éves Uroš Blažić ölt meg nyolc embert automata géppuskával. Tizennégyet pedig megsebesített. Példátlan hajtóvadászat indult ellene: több mint 600 rendőr, a terrorelhárítás tagjai, keresőkutyák vettek részt a hajszában.

A rendőrök kész fegyverarzenált találtak abban a házban, ahol a gyilkos megpróbált elbújni.

Kapcsolódó tartalom

A férfi tettére azóta sem adott magyarázatot. Sokan azonban úgy gondolják, a 13 éve Kosta gyilkolása ösztönözte a vérontásra.

Aleksandar Vucic szerb elnök még aznap bejelentette, hogy az elkövető többé nem fogja látni a napfényt. Azóta azonban kiderült, hogy a szerbiai büntető törvénykönyv értelmében nem ítélhető életfogytig tartó szabadságvesztésre, mivel a gyilkosság idején még nem töltötte be a 21. életévét. A legszigorúbb ítélet így 20 év letöltendő börtönbüntetés lehet.

Belgrádban és környékén szombaton elkezdődtek az áldozatok temetései. Összesen tíz embert helyeztek örök nyugalomra.

A szerb fővárosban az iskola 4 tanulóját és a biztonsági őrt temették el. Nem sokkal messzebb, Malo Orašje településen pedig 5 embernek, a 21 éves merénylő barátainak a búcsúztatása zajlott.

Szerbiában a lövöldözések során 3 nap alatt 17 ember halt meg.

A kettős tragédia a környező országokat is sokkolta. Montenegróban, Horvátországban és Szlovéniában is megemlékezéseket tartottak.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök szombaton kijelentette: szigorú intézkedésekről döntöttek, amelyek az ország teljes lefegyverzésére vonatkoznak. A büntetőjogi felelősségrevonás korhatárát 14-ről 12 évre csökkentik, több rendőr lesz az utcákon és az iskolákban is. A kormányfő úgy fogalmazott: a szerb társadalomnak meg kell találnia a módját, hogy összefogjon, és még erősebbé váljon a történtek után.

Ajánljuk még