Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Bajban a német ipar

| Szerző: hirado.hu
Meghökkentő mértékben csökkentek a német ipar megrendelései, nem sok jót jósolva Európa legnagyobb gazdaságának növekedési kilátásait illetően.

Nagyon kellemetlen meglepetést hoztak a pénteken közzétett német ipari megrendelési adatok, egyszerre új megvilágításba helyezve, miért is felezte meg kamatemelései korábbi tempóját csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB). Az euróövezeti jegybanknak lehettek információi róla, hogy Európa legnagyobb gazdaságának feldolgozóipara az elmúlt hónapok szép adatai ellenére bajban van – olvasható a Világgazdaságban.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára 2020. március 13-án. A városban 50 milliárd forintos beruházást valósít meg a német autógyártó cég (MTI/Bús Csaba)

A német statisztikai hivatal a márciusi adatokat közölte. A kimutatott 10,7 százalékos zuhanás rémálomszerű: ekkora fisakóra az elmúlt évtizedekben csak egyszer került sor: közvetlenül a pandémia beütése után.

Az elemzők amúgy mindössze 2,2 százalékos csökkenést vártak.

Különösen szembeszökő, ami egy meghatározó szektorban, a vegyes járművek gyártásában történt: itt 47,4 százalékkal zuhantak a megrendelések, 55 százalékos februári növekedés után. Ez a kategória a hajók, vasúti járművek, repülőgépek, űrjárművek, katonai járművek gyártását takarja. A motoros járművek és alkatrészeik gyártásában 12,2 százalékos volt a rendelések visszaesése.

Az adatok a német exportkilátásokról sem árultak el sok jót, hiszen miközben a belföldi rendelések csak 6,8 százalékkal zsugorodtak, a külföldiek 13,3 százalékkal. A visszaesés az euróövezeti országok viszonylatában az utóbbinál kisebb, csak 10,8 százalékos volt, azaz más viszonylatokban mutatkoznak komolyabb bajok. A németek legjelentősebb külkereskedelmi partnerei az euróövezeten kívül Kína, az Egyesült Államok, valamint a nem euróövezeti európai országok, beleértve Magyarországot is.

Kapcsolódó tartalom

Az ugyancsak pénteken közölt külkereskedelmi adatok szerint a német export 5,2 százalékkal csökkent márciusban februárhoz képest, pedig az elemzők fele ekkora visszaesést sem vártak. Az európai uniós eladások 6,2 százalékkal csökkentek, az Egyesült Államokba 10,9, Kínába 9,3 százalékkal kevesebb német áru ment. A Handelblatt német üzleti lap portálja azt elemzi, miként teremtett Joe Biden elnök az évtizedek óta legnagyobb állami támogatási programmal versenyelőnyt az amerikai ipar számára.

Az EKB szerdán elkötelezettnek mutatta magát a további inflációellenes harc és a kamatemelések mellett, az utóbbiak lépésközét azonban 25 bázispontra felezte le, amiben elemzők szerint már szerepet játszhattak az első negyedévben gyakorlatilag stagnáló európai gazdaság kilátásait övező aggodalmak is.

Kapcsolódó tartalom

Tulajdonképpen az ipar sem teljesített nagyon rosszul az év elején, Christine Lagarde, az EKB elnöke azonban sajtótájékoztatóján már utalt rá, hogy egyáltalán nem felívelésról van szó: a termelők korábbi elmaradásaikat pótolják, amelyeket a beszállítási nehézségek okoztak, a jövő pedig bizonytalan.

Ezt erősítette meg Jörg Kraemer, a Commerzbank fő közgazdásza is a német adatokat kommentálva.

Az exportorientált német gazdaság számára növekvő kockázatok a globális kamatemelésekből származnak. Emellett a nyersanyaghiány miatt beragadt megrendelések ledolgozásából származó lendület kifulladt – tette hozzá.

A gyenge német megrendelési adat azoknak az érveit erősíti, akik kevesebb további EKB-kamatszigorítást szeretnének – olvasható a Világgazdaságban.

Ajánljuk még